Меню

Козуначено агънце

21 май 2013 | 13:46 | Аз жената
5 от 2 гласа
Добави в любими
3 яйца (със стайна температура),
1/2 пакетче жива мая,
1 ч. ч. захар,
1 ч. л. сол,
2 ванилии,
1 ч. ч. топло прясно мляко,
100 г разтопено масло,
700-800 г брашно (зависи от големината на яйцата),
кората на 1/2 лимон,
2 с. л. ром.
За плънката:
1 ч. ч. течен шоколад,
1 ч. ч. едно смлени орехи,
1/2 ч. ч. нарязани стафиди

Продукти
Приготвяне

Разтваряме маята в топлото мляко, като добавим 2 с. л. захар и 3-4 с. л. от брашното. Покриваме я с кърпа и оставяме на топло да втаса. През това време разбиваме яйцата заедно със захарта и ванилията. След като станат на пяна, добавяме лимоновата кора. Пресяваме брашното и правим „кладенче“ в средата. Вътре изсипваме разбитите яйца и втасалата мая. Започваме да месим, докато получим гладко и еластично тесто. След това започваме да добавяме малко по малко от маслото. Продължаваме да месим, докато тестото поеме цялото количество масло. Накрая добавяме и рома към тестото. Слагаме тестото в намазана с малко олио купа. Оставяме го на топло, докато удвои обема си.

След около час тестото е втасало и се заемаме с оформянето на агънцето. В купа смесваме течния шоколад, орехите и стафидите.

Отделяме 1/3 от тестото и от тях оформяме главата, ушите, крачетата и опашката на агънцето. Другата една трета от тестото се разточва на кръгла кора, която ще е основата за тялото на агнето. От останалото една трета тесто се оформят малки топчета, които се залепват едно за друго върху основата за тялото на агнето. Слагаме очи от черен пипер и ноздри от кимион или от каквото вие изберете. Намазваме с разбития жълтък с прясното мляко и печем 20 минути в загрята фурна до готовност.

Рецептата е на Стоянка Савова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай