Меню

Козунак със сметана

30 март 2010 | 16:37 | Аз жената
5 от 2 гласа
Добави в любими
1 и 1/2 ч. разтопено масло 
2 ч. ч. сметана 
6 жълтъка 
40 г мая 
3/4 ч. ч. ситна захар 
1 лъжичка сол 
около 2 ч. ч. брашно (за твърдо тесто) 
100 г бадеми (може и 100 г стафиди) 
1 жълтък, за намазване 
захар за поръсване
5 ч.

Продукти
Приготвяне

Тази рецепта за козунак е любима на моето семейство от няколко години вече. Имам я от моята баба, която е ходила на гости в Чехия преди години и там нейната приятелка я е почерпила с този козунак. Баба ми е останала страшно впечатлена и веднага е поискала рецептата. Надявам се и на вас да стане също така любима. Весело изкарване на празниците.

Към маслото прибавяме сметаната, жълтъците, маята, захарта и солта. Сместа се разбива много добре и прибавяме брашното. Месим докато се получи твърдо тесто. Когато бухне тестото го омесваме със стафидите и смлените бадеми. С

лагаме тестото на масата и го оформяме като продълговат хляб. Разточваме едната половина от тестото като почваме от средата и я прегъваме към неразточената част, след което прехвърляме неразточената част върху разточената.

Слагаме козунака във форма за козунак, или тава, намазана с мазнина и го оставяме отново да бухне, след което оформяме краищата му с намокрен нож, намазваме козунака със жълтък и го поръсваме пожелание със захар. Изпичаме го до готовност.

* * *

Козуначено руло
Фруктов козунак
Вкусни, дъхави козунаци
Козунаци с удоволствие от Добрич

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ту ( преди 11 години )
Смятам че 2 ч.ч. брашно е недостатъчно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
Ту ( преди 11 години )
Може ли да уточните каква сметана използвате и защо на снимката козунака е "плетен" а начина който описвате за оформянето му е различен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар