Семейство

Пясъчна терапия бори дислексия и аутизъм

30.06.2011г. / 16 49ч.
Аз жената
Пясъчна терапия бори дислексия и аутизъм

Иновативна „пясъчна терапия“ за деца с аутизъм и дислексия ще се прилага от септември в София, в Института за детско психично здраве и развитие. Това съобщиха на провелата се вчера пресконференция по случай 1 година от работата на института. Терапията дава възможност на детето да създаде картина на света в триизмерно пространство. Детето строи своя собствен свят, модел на собствения микрокосмос, усещайки се негов творец. Пясъчната терапия помага на детето да се избави от страховете си, от негативните емоции и конфликтите. В процеса на създаване на пясъчния свят негативните тенденции отслабват и изчезват.

В института се предлагат консултации и диагностика на деца с дислексия и аутизъм, със затруднения в ученето и комуникацията. За първите 12 месеца са били диагностицирани 374 деца с дислексия и аутизъм на възраст между 2 и 21 години, били са обучени над 180 родители и учители. На 73 от диагностицираните деца е била назначена и проведена терапия, от които 21 успешно са завършили терапевтичната програма . 41 от децата, на които се провежда терапия в момента, са с дислексия.

\n

Институтът за детско психично здраве и развитие организира и напълно безплатни обучения за родители и учители. На тях хората, които са най-близо до децата – техните майки, бащи и преподаватели, се учат как да разпознават симптомите на дислексията. До момента са проведени 9 обучения за учители и 9 – за родители, като във всяка група се включват по 10-12 души. Нерядко учители сами заявяват желание да се включат в допълнителни обучения за работа с деца с дислексия.

\n

Предстои да се организират и безплатни консултации и терапия на деца, лишени от родителска грижа, в партньорство със Столична община.

\n

Освен това на 15 септември 2011 за трета поредна година на всички първокласници заедно с комплекта учебници ще бъде раздаден и наръчника „Добре дошли в училище, родители“. Той за първи път ще включва и листовка с тест за дислексия, който родителите ще могат да използват за идентифициране на симптоми за дислексия в края на първи клас.

\n

В помощ на деца, родители и учители е мултидисциплинарен екип от логопеди, клинични психолози, невролог, психиатър и други специалисти. Ръководител на екипа е проф. д-р Ваня Матанова, председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология. На консултациите, провеждани в института, могат да присъстват и родителите, като по този начин им се помага да се запознаят с реалните трудности на децата си и как по-добре да комуникират с тях. Изградена е и сензорна зала с иновативно оборудване с цел развиване и работа със сетивата на децата в процеса на терапия.

За всякаква информация е предоставена безплатна гореща линия 0 800 1 3759.

\n


Прочетете още:

Коментирай