Семейство

Предимствата на късното родителство

07.08.2011г. / 18 56ч.
Мария Дуковска
Предимствата на късното родителство

Кои са предимствата на късното родителство, превърнало се в световна тенденция през последните години?

1. Жените, станали майки за пръв път на зряла възраст,  в края на 30-те или началото на 40-те си години, често са по-информирани и подготвени за родителството. Събрали са достатъчно информация от близки, приятели, книги, филми и са наясно какво ги очаква.

2. Купоните до късно и шумните дискотеки вече са на заден план и не са изкушение за дамите, прехвърлили 30 години. Жените на по-зряла възраст са готови да създадат семейство и да му се отдадат изцяло.

3. Кариерата е вече факт и не се налага да се борят за място във фирмата, така както в началото. Сега е моментът да обърнат внимание на семейството и децата.

4. Станалите по-късно родители имат достатъчно житейски опит, който им помага да оценят семейството и да го издигнат в основен техен приоритет.

5. Родителството подмладява! Раждането е физиологичен процес, който естествено обновява организма на жената, без да са й нужни непременно разкрасителни процедури или пластични операции.

6. Спестили са пари за детска стая и всички необходими неща за бебето. Планираното родителство на по-късна възраст дава възможност на двойката да задели пари за бъдещия наследник и да подготви всичко необходимо за неговата поява на бял свят.

7. Станалите по-късно родители са по-сериозни в отглеждането на дете и мислят в перспектива за образованието на детето, заделят пари за университет или пък за езикови курсове. Подготвени са за големите разходи по отглеждането на едно дете.

8. На жените спира да им пука за увисналите гърди или пък тъмните кръгове от недоспиване. Умореният вид, в следствие от множеството безсънни нощи, не стряска дамите, които са прехвърлили 40-те. Те не се притесняват, че гърдите им ще увиснат от кърменето, така или иначе, те отдавна не са в перфектна форма.

И все пак, децата са най-голямата радост в живота на всеки човек и най-важното е да не пропуснем мига да станем родители. Емоцията да бъдеш майка е прекрасна, независимо от годините и времето, в което живеем!

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
Иска ми се да напиша,че на която и възраст да станеш родител, отговорността към детето зависи от характера ти и от възпитанието, а не от годините. Нима на мен не ми се ходи по купони като съм на 34? Ами мога да кажа,че сега повече ми се ходи, отколкото като бях на 20. Друг е въпросът,че нямам физическата възможност и не ми стига времето в денонощието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
Аз мисля,че всички коментари имат своята истина. Статията също е вярна, погледнато от тази гледна точка. Аз станах родител на 32, но не се чувствам стара, мислех по начина, по който мисли и Рокси. Е, трябва да призная,че малко съжалявам,че това не е вече второто ми детенце, защото е невероятно да си родител на каквато и да е възраст, но не мога да крия,че го гледам по-лесно,защото вече имам необходимите средства, работа, дом и т.н. За тези битовизми не трябва да мисля,а мога да се отдам на грижите по малкото.ам изцяло на грижите около малкото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
hahaha ( преди 11 години )
Tova e absolutna glupost!Yasno e, 4e jenite nad 30-35 godini imat nujda ot motivaciq, no ot statiqta izliza taka, 4e jenite pod 30 ne sa otgovorni, ne mislqt za bade6teto na decata si i ne se grijad dobre za tqh. Vsi4ki znaem, 4e 6tom deteto e jelano i 4akano s netarpenie, 6tom sarceto ti zaigrae v miga, v koito go pogledne6 za prav pat i vseki sledva6t pat, to nepremenno tova e edna naistina dobra i dostoina maika! No da se govori, 4e jenite na 30 i 40 sa po-podgotveni i otgovorni... tova e absolutno neseriozno!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Деница ( преди 11 години )
Поздравявам и аз г-н Northsouth за написаното, поздравявам и всички хора, които са станали родители, независимо дали на 18, 28, 38 или 48 години! Това е най-страхотната емоция и нищо друго не е по-прекрасно от това да се радваш на детенце. И все пак, мисля, че когато родителите са млади хора, което според е от 20 до към 35, 36 години, родителството е по-приятно и дори леко безгрижно. Всичко минава по-бързо и по-леко. Докато родителството след 40 години ми се струва малко късно,. Хората на тази възраст като че ли са по-обременени и по-сериозни отколкото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Темата е интересна и всички предимства, които е описала авторката са вярни. Разбира се, има и още много, много предимства! Поздравявам г-н Northsouth , 40 г. за малката му дъщеричка и за написаното! Толкова е приятно да имаш бебче в къщи, да се грижиш за едно малко същество, което е вперило в теб любопитните си малки очички, да го обличаш в сладки, бебешки дрешки, да излизаш с него на разходка, а вечер да се прибереш и когато го приспиш на креватчето му да се почувстваш най-щастливия човек! Аз самата съм майка на вече пораснал син, с който се разбираме чудесно, но усещам как все по-често и за по-дълго излиза и не след много време ще напусне семейния дом и ще върви по своя път... и ще останем със съпруга ми сами... Мислила ли съм за второ дете?! Не ми ли се иска да опитам отново тръпката от майчинството?! Да, разбира се и безкрайно много го искам! Очите ми изтичат, когато мина покрай бебешка количка, сърцето ми бие лудо, когато преминавам покрай детски площадки и наблюдавам малчугани да тичат... работатата е там, че опитите ми за забременяване от 7 г. насам са без резултат и без причина, разбира се, според лекарите... Така че, сега се обръщам към РОКСИ на 29 г. - мила, не се оправдавай с това, че градиш кариера и ще бъдеш майка, когато ти решиш и поискаш, понякога нещата не се случват просто така, защото ние ги искаме и желаем. Докато сме млади е лесно да отлагаме... но "часовника тиктака и върви напред в наша вреда..." - така ми казват лекарите от 3-4 г. насам. Все пак се опитвам да приема положението, но усещам, че се променям. Променям се в отношението си спрямо познати и приятелки, които имат малки деца, усещам, че започнах да избягвам срещите си с тях, усещам, че изпитвам завист, благородна, разбира се, защото и аз искам да съм на тяхното място...Е, все пак не спирам да се надявам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ната ( преди 11 години )
Аз също родих дъщерите си на 22 и 26г. Смятам, че и на тази възраст съм била отговорна и съм осъзнавала колко е прекрасно да гледаш как расте детето и, разбира се, да вземаш активно участие в този процес. Мисля, че съм се справила добре, тъй като дъщерите ми постоянно засвидетелстват признанието си и взаимоотношенията ми с тях и зет ми са прекрекрасни( приятелски ) . Сега имам внук на 2г. и изживявам отново тези невероятни чувства. Не се чувствам стара ни най-малко!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Рокси ( преди 11 години )
Аз съм на 29 и още не се чуствам достатъчно зряла и отговорна! Знам, че сега щепочне едномасово плюене: Ама ти какво чакаш? На 50 ли дастанеш и т.н. и т.н. Обаче ако ще раждам дете,то няма да е "защото така трябва", а защото го искам и най-важното съм готова да дам на това дете всичко! Многосами смешния тия момичета, които раждат на 20. В 90% от случаите бебето епрехвърлено на мама, а те по купони! Няколко такива колежки в университетаимах и реших, чеаз няма да съм като тях. Така, че ще имам дете като си стъпя на краката, в моментаградя кариера, пък нека хората говорят каквото си искат! Важното е, един ден да бъда добра майка, пък макар и на 30+!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Northsouth ( преди 11 години )
sal, можеш само да предполагаш, мила.На 40 съм, имам дъщера на 18 и син на 17. Имам много близки взаимоотношения с тях и нямам причини да се оплаквам от децата си. Тази година ми се роди дъщеря.И Е ПРЕКРАСНО!Да, сменям памперси и мия дупета, да лягам късно и ставам рано, защото не ми стига времето, но начина по който изживявам отново родителството ми носи толкова много удовлетворение, че мога само да си завиждам, че ми се случи отново! (Което и правя.)- Участвах в раждането и стоях неотлъчно до жена ми, в онези незабравими 16 часа, в родилното. Нямам думи да опиша преживяването. То просто създаде друг вид връзка със съпругата ми. Не можах да присъствам на раждането на дъщеря ми и сина ми преди. Не беше прието.- Сега времето, което прекарвам със семейството си ми е много по-ценно и всеки миг от израстването на дъщеря ми е ценен и любим за мен.- Живота ми сякаш започна отначало и вече се чувсвам стар все по рядко, а не постоянно, както преди.- Къщата ни е постоянно разхвърляна, жива и весела и има толкова много живот в нея.... мислим за още едно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
аз ( преди 11 години )
Първият коментар е типичен български бълвоч, както и самата статияТемата е интереснаНо бездарието ще Ви унищожи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
sal ( преди 11 години )
Късното родителство няма предимства освен, че се чувстваш дърт, предполагам. Родих дъщеря си на 22, сина си на 26 и сега сме като приятели и е супер да имаш порастнали деца и да да си млад, животът е прекрасен. :-)Не ми се мисли сега да сменяма памперси на 37, егати, вместо да си чета кротко книжка в тихата подредена къща, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар