Семейство

Кога да купим първите детски обувки и за какво да внимаваме?

10.09.2011г. / 11 00ч.
Нина Иванова
Кога да купим първите детски обувки и за какво да внимаваме?

Първите опити на детето да проходи се наблюдават най-често още в 8-ия или 9-ия месец. Това обаче не означава, че трябва да бързате да купувате обувки.

Сред най-честите съвети на ортопедите е първите детски обувки да се купуват чак след като детето проходи самостоятелно. А това в повечето случаи е след първата годинка. Докато изчаквате това прекрасно събитие да се случи, педиатри и ортопеди съветват да оставяме детето да опитва да ходи с боси крачета. Така се стимулират нервните окончания по стъпалцето на детето и то може да усети различните повърхности, по които стъпва.

Друг важен съвет е да не пришпорваме детето да ходи насила. Прохождането е естествен процес и зависи от желанията и готовността на детето.

Ако детето ви прави първите си опити да проходи в зимния сезон, е трудно да го оставите с боси крака. Удобен вариант тогава, за да го предпазите от настинка, е да го обуете с меки чорапки или обувки тип буйки.

\n

Няколко важни съвета преди покупката на първите обувки:

\n

1. Никога не купувайте обувки, ако сте без детето. Основно правило е винаги да избирате детските обувки в компанията на малчугана, за да може на място да ги пробва и да видите как ходи с тях.

2. За игра и разходки навън най-подходящи са обувките с гъвкава, еластична, средно мека подметка. Не много твърда, но не и прекалено мека трябва да е подметката на детските обувки, тъй като едновременно е необходимо да го предпазим от неравните повърхности, но и да запазим сетивността му. При купуване на обувки сгънете предната част, за да изпробвате тяхната еластичност и да се уверите, че са достатъчно гъвкави.

3. Избирайте обувки, които плътно обхващат крачето и са достатъчно високи да покриват глезена. Най-подходящи детски обувки са тези с връзки, тъй като добре се регулира ширината на обувката спрямо пълнотата на крака. Могат да се използват и обувки с лепенки, но те не са така ефективни. Препоръчително е стелката да е ортопедична.

4. Не ползвайте обувки на други деца. Да, за съжаление, детските обувки са скъпи и често се явяват дори луксозна придобивка, но са задължителни. Не бива да рискувате здравето на детето. Носените обувки от друго дете вече са деформирани от неговото краче и могат да доведат до изкривяване на ходилото на вашето дете.

5. Проверявайте обувките на детето през 2-3 месеца. Внимавайте детето да не ходи с много изтъркани или пък скъсани обувки. За здравето на детето и правилното прохождане, добрите обувки са най-важни и трябва внимателно да ги изберем и пазим.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
БИМБИ ( преди 6 години )
Изключително и=интересна статия, която би била полезна на всеки родител! Поздравления! :) https://bimbibg.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар