Семейство

Детски коледни пожелания за деца от социалните домове

22.12.2011г. / 14 46ч.
Аз жената
Детски коледни пожелания за деца от социалните домове

Над 500 деца от цялата страна се включиха в инициатива на фондация „За нашите деца“ за отправяне на коледно пожелание към малчугани от домове. Идеята е да се повиши ангажираността на децата от семейства към техни връстници в неравностойно положение. Деца от детски градини и училища изработиха картички с лично послание за дете от дом, за да покажат, че децата в социалните институции не са анонимни и забравени. Всяко дете от домове за бебета и деца до седемгодишна възраст в София и Пловдив ще получи картичка с лично послание. Това ще е спомен за него и когато бъде преместено в друг дом или в семейство, ще има какво да вземе със себе си, защото много често децата от социалните институции не притежават нищо свое. От фондацията смятат, че още от ранна детска възраст трябва да се гради разбиране за солидарност, съпричастност и благотворителност. Децата няма как да дарят пари или вещи, но те могат да дарят на своите връстници в неравностойно положение, своето творчество и добрите си думи.

Най-често децата са пожелали на своите връстници „да намерят мама и татко, които да ги слушат“, както и да „вярват в мечтите си“. Една от най-въздействащите картички е изработена от петнайсетгодишно момче с множество увреждания от помощно училище в гр. Попово (на снимката), което е написало, че Дядо Коледа може да сбъдне всяко едно детско желание.

В момента близо 2736 деца до седемгодишна възраст се отглеждат в социални домове в цялата страна. Около 1000 бебета се изоставят веднага след раждането им и постъпват в институция директно от родилен дом. От фондация „За нашите деца“ си пожелават през следващата година много от детските коледни пожелания да се сбъднат и изоставените деца да намерят своето семейство. Само за първите девет месеца на 2011 г. близо 200 деца са спасени от изоставяне, благодарение на работата на фондацията.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време