Зелено

3 мокри игри за бебета и малки деца

22.06.2012г. / 22 06ч.
Надежда Маринова
3  мокри игри за бебета и малки деца

Бебетата и малките деца обожават да си играят с вода, а лятото е тъкмо времето да им позволим да го правят на воля. Предимствата са:

  • евтини или почти без пари;
  • педагогически правилни – учат детето от малко, че за да се забавляваш, не са ти нужни скъпи играчки или сложна електроника. Нужно е въображение и неща от природата.

Капки дъжд
Подходяща игра за бебе от 4-месечна възраст
Вземете шише или купичка с хладка вода. Намокрете ръката си и пръскайте или нанесете с пръсти капки вода по бузите, челцето, ръчичките и краченцата на бебето – като лек дъждец. Измислете няколко забавни думи: Кап, кап водичка на Мишо по челцето; кап, кап капчица на Руми по крачето.

Хвани лодката
Подходяща за деца на 1 г. и 6 месеца
Напълнете леген с вода или бебешкото корито. Сгънете от хартия лодки. На някои от тях зашийте конец. Пуснете лодките да плуват или ги дърпайте с конеца. Нека вашето бебче да се опита да ги хване или му дайте то да ги дърпа, а вие ги хващайте.

Изпръскай ме
Подходяща за деца на 2 години
Напълнете леген с вода или бебешкото корито. Изберете няколко малки пластмасови/гумени играчки и ги хвърляйте последователно във водата. Целта е да се изпръскате до уши.

Воден художник
Подходяща за деца на 3-5 години
Напълнете шише с вода и продупчете капачката. Редувайте се да рисувате прости картинки, букви и цифри върху пясък или асфалт и да познавате какво е нарисувано.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай