Семейство

10-те най-скъпи развода на всички времена

14.07.2012г. / 15 40ч.
Снежана Проданова
10-те най-скъпи развода на всички времена

Богатите хора срещат големи проблеми, когато настане време за раздяла с половинките им. Последният пресен случай е разводът на Том Круз и Кейти Холмс, които публично оповестиха раздялата и подялбата на парите си. Но те днес не присъстват в класацията ни за най-скъпи разводи, поради „ниските“ суми в техния случай.

Ето кои са най-скъпоструващите разводи в света за всички времена (засега, разбира се):

10. $85 млн.

Харисън Форд и Мелиса Матисън се разделят през 2004 след 18-годишен брак. След развода на Матисън се полагат 85 млн. долара, както и дял от бъдещите печалби на актьора, произлизащи от киното. В това число са филми като Свидетел, Беглецът и трилогията Индиана Джоунс.

9. $100 млн.

След 4 години брак и дете зад гърба си, популярният режисьор Стивън Спилбърг и жена му Ейми Ървинг решават да прекратят съвместния си живот. Въпреки че при сключването на брака си са подписали предбрачен договор, Ървинг е заявила, че не било проведено при законни обстоятелства, и така си издействала 100 млн. обезпечение.

8. $150 млн.

През 1994, след 33 години брак, легендарният певец Нийл Даймънд и втората му жена Марша Мърфи се разделят. Според Даймънд, Марша винаги го е подкрепяла и е минавала през огън и лед заради него, и наистина заслужава половината му имущество, равняващо се на 150 милиона.

7. $168 млн.

Майкъл Джордан и Хуанита Ваной се запознават на сляпа среща в интернет през 1984 и пет години по-късно вече са женени. През 2002 за малко не се разделят, но се сдобряват. 2006-а година отново заговарят за развод, но този път са сериозни и предбрачният договор влиза в сила. Благодарение на него Хуанита остава със 168 млн. долара, 7 акра земя и попечителство над трите им деца.

6. $300 млн.

Роман Абрамович, понастоящем най-богатият руснак в света, някога е бил борещ се за кариерата си бизнесмен с жена и млада дъщеря. През 1990 г. се запознава с Ирина – стюардеса от руските авиолинии, за която се и жени. Докато са заедно, Абрамович натрупва богатството си от 18,7 милиарда долара. След 17-годишен брак, двамата се разделят и на Абрамович се налага да изплати едва 2% от състоянието си, а не предвидените в предбрачния договор 7 милиарда.

5. $188 – 376 млн.

През 2006, след 4-годишен брак и едно дете, бившият член на бийтълс Пол Макартни решава да се раздели с жена си – Хедър Милс, заради „необосновано поведение“. Милс обаче твърди, че е била жертва на насилие и че има доказателства за това. Все още няма споразумение, но обезпечението ще е в размер между 188 и 376 млн. долара – нищожна част от състоянието на Макартни.

4. $460 млн.

С наследяването на фалираща кабелна телевизия, Крег Маккоу я превръща в успешен бизнес и впоследствие я продава за 755 млн. долар. През 1981 придобива лиценз за мобилни телефони, който в крайна сметка успява да продаде на AT&Tза 12 млрд. долара. Запознава се с бъдещата си съпруга Уенди преди да забогатее и бракът им продължава 11 години, но през 1995 се развеждат и за нея остават 460 млн. долара, което се равнява на около 200 000 долара на седмица до края на живота й.

3. $847 млн.

Адан Кашоги натрупва състоянието си от продажба на оръжия за саудитското кралско семейство. Впоследствие отваря своя фирма, която притежава банки, хотели и земи из целия свят. Жени се за Сорая през 1961. И двамата водят скандален и разточителен живот. Разделят се през 1982 и Сорая останала с 874 милиона – един от най-скъпите разводи в историята.

2. $1,7 милиарда

Рупърт Мърдок е един от най-богатите хора на земята. Натрупва състоянието си, наследявайки през 1952 вестника на баща си и развивайки го до медиен гигант от световно значение. Жени се за Анна през 60-те и имат три деца. След развода им през 1999, Ана получава 1,2 милиарда в акции, въпреки че е отстранена от фирмата на мъжа си. Той от своя страна 17 дена след раздялата им се жени за младата си колежка Уенди Денг.

1. $ ??? милиарда

След 33-годишен брак, бившият президент на Замбия, Фредерик Чилуба и жена му Вера, решават да се разделят. Тя настоява за обезпечаване в размер на 2,5 милиарда долара, подялба на имотите им, фермата, както и над 400 крави, овце и кози. Случаят все още не е разрешен, защото не се знае на какво е състоянието на Чилуба и дали може да изплати сумата. Ако това се случи, това би бил най-скъпо струващият развод на всички времена.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай