Семейство

Дете с дислексия – родители с дълг

22.10.2012г. / 10 24ч.
Снежана Проданова
Дете с дислексия – родители с дълг

Дислексията представлява неспособността на хората да разпознават думи, да ги прочитат, да ги разбират или сами да ги изписват. За малките деца е нормално да допускат грешки при писане и четене, но един родител, когато прекарва значителна част от времето си с тях, би могъл да забележи конкретни неща, които могат да означават, че детето му има дислексия.

Пример може да е четенето на книга с детето: при появата на една и съща дума, то забравя как да я прочете или прави грешка при произнасянето й. Можете да си направите опит: детето рисува сърца, къщи, хора и други подобни без проблем, но се обърква, ако го накарате да рисува същото, което и вие (дори отново това да са къщи и хора) – отново има повод да потърсите помощ от специалист.

Колкото по-отрано се започнат специални занимания с детето, толкова по-голям е шансът то да преодолее това, което му пречи най-малкото да чете наравно с връстниците си.

Трябва да имате предвид, че дислексията не означава непременно интелектуална ограниченост. Нима слепите хора са по-малко интелигентни, защото не могат да четат думите по същия начин, както виждащите?... Организмът ни се стреми към баланс – ето защо дислектиците развиват други свои сетива и проявяват качества в областта на изкуството, музиката, спорта.

Няма универсален начин за преодоляването на дислексията, нито е сигурно, че и с най-добрите специалисти ще се постигне успех, но си струва да опитвате отново и отново, да проявявате постоянство и да помагате на детето си с трудностите, които съпътстват дислексията.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай