Семейство

Сандвичи с въображение - подходящата закуска за ученика

Помощ в кухнята, весела закуска и сериозен разговор за значението на храната

06.11.2012г. / 11 51ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Децата вече тръгнаха на училище и прекарват по-голямата част от деня вън от дома. Съответно трябва да имат достатъчно храна, която да задоволява нуждите на организма им. Грижовната майка едва ли ще пропусне да приготви сандвич и да сложи плод в чантата на детето си, но е извън физическите й възможности да го накара да си изяде всичко. Нещо повече – трудно може да забрани купуването на всякакви други нездравословни чипсове, вафли, шоколади и сладки.

Свързани статии

Даваме си ясна представа обаче, че ако искаме децата ни да растат здрави, трябва да им внушим колко е важно да се хранят правилно. Ето няколко съвета как да стане това:

Обяснете връзката между храната и правилното функциониране на организма. Не си служете с научни термини, разбира се, а заложете на прости факти, които са едновременно истина и са валидни за случая на детето. „С правилно хранене ще имаш повече енергия, ще запомняш по-лесно в училище и ще се справяш по-добре със спорта.“

Нека детето ви помогне в приготвянето на закуската. Няма по-сладка храна от тази, в която си вложил нещо повече от себе си. Участвайки в подреждането на парчетата кашкавал или салам, подреждайки храната в кутията, детето има и по-голямо желание да изяде приготвеното.

Връзката между правилното хранене и съня е много силна. Ако едно дете не спи достатъчно (за ученици от началното училище се препоръчват поне по 10 часа сън в денонощието), е по-вероятно да натрупа излишни килограми в млади години.

Заложете на въображението си. Ако сте решили да направите обикновен сандвич с маслини, салам, кашкавал и масло, подредете продуктите по интересен начин – например във формата на цвете или усмихнато лице. Без да го осъзнават, децата се забавляват и си изяждат всичко без капризи.

Не се стресирайте излишно. Може би детето в един определен ден или период от няколко дни не е било толкова гладно, както обикновено, затова не е дояло храната си. При всички случаи, не съдете по себе си за количеството храна, което очаквате то да изяде.

Коментирай