Семейство

Електронни подаръци за децата на Коледа – да или не

Децата със сигурност ще се зарадват на смартфон, лаптоп или таблет

08.12.2012г. / 09 33ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

25-ти декември наближава с бясна скорост, въпреки че на децата може би им се струва, че времето се влачи все по-бавно от собствената си тежест. Писмото до Дядо Коледа вече е изпратено и нетърпението е безгранично голямо.

Ако преди беше лесно да изпълняваме желанията им – кукла, количка, конструктор, пъзел, то вече осъзналите се малчугани посягат към по-интересни, сложни и практически приложими „играчки“. Мобилни телефони, лаптопи, таблети и т. н. От една страна това е нещо, което са видели по телевизията, сторило им се е по-цветно и динамично, отколкото нямата кукла, и са решили да се възползват от добродушието на белобрадия старец.

От друга страна, децата ни наистина имат нужда да развиват съзнанието си на технологично ниво. Въпреки че засега могат единствено да установяват напредъка на технологията и да му се любуват, скоро изучаването на причините за функционирането на най-различни джаджи ще бъде част от образованието им. Както се усложнява материалът в училищата в долния курс, свързан с понятията „лихва“ и „заем“ и създаването на фирмени проекти, така ще навлезе и информация за теорията и практическото приложение на последните технологии.

Свързани статии

Родителското тяло може да се характеризира с непрестанно нарастваща нужда за наблюдение и управление на челядта. Много родители биха купили мобилен телефон на децата си не за да угодят на капризите им, а за да могат да следят къде са и какво правят. (Става въпрос за обикновени обаждания. Манията с вграждането на GPS-устройство е отделна тема.)

Дали обаче с цел да опазим собствената си нервна система и да си спестим притесненията, не навреждаме на децата си? Факт е, че мобилните телефони са вредни за човешкия организъм. Въпреки липсата на убедителни доказателства, много специалисти твърдят, че електромагнитното поле, което създават мобилните телефони може да доведе дори до рак.

Каква е ползата от притежанието на лаптоп на 10-13-годишна възраст? Реално погледнато – голяма. Компютърът е вещ, чието място в ежедневието ни е от водеща роля. Работата, ученето, комуникацията се осъществяват най-вече с него. Следователно е добре още от малки децата да свикват с начина, по който функционира машината, за да им е по-лесно занапред. Съществуват и игри, чиято цел е да развиват логическото мислене и интелекта. Благодарение на компютъра, хората с фантазия и идеи имат поле за изява. Всичко това обаче е реалност, до която малцина се докосват. Младежта предпочита да виси в социалните мрежи и забравя да се възползва от необятната енциклопедия – интернет.

Въпрос на гледна точка. И възпитание. Децата на 90-те бяха първите, които изпробваха и се запознаха с компютъра, но все още си играеха със стъклени топчета, редяха пъзели и ни късаха нервите, като забравяха да се приберат в уречения час. Нищо не са изгубили от ограничения достъп до компютъра и връзката с интернет. Какво са спечелили – това ще проличи, когато мястото им в обществото се утвърди с времето.

По Коледа осигурете на децата си най-вече щастие. Подаръците са само един от начините. Скъпите подаръци са алтернативен вариант за крайни случаи. Или поне така би трябвало.

Коментирай