Семейство

Рени Стоянова: Рождество е най-големият празник на вярата и на семейството

Интервю за Az-jenata.bg с журналистката и поетеса Рени Стоянова, отгледала няколко деца, внуци, цветя, брези, рибки и кучета

25.12.2012г. / 08 49ч.
Ивет Лолова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Запознах се с Рени Стоянова на срещите в „Поетично кафене“, където участва със своите емоционални стихове. Поради дългогодишния й опит на християнски журналист я поканих да поговорим за смисъла на Рождество Христово.

Свързани статии

Как бихте се представили за читателите ни?

Казвам се Рени Стоянова, имам мейл, но без туитър и блог. Пол – твърдо женски! Вероизповедание – християнка! Професия – журналистка. Оттук натам – отгледала няколко деца и внуци, и брези, и цветя, вкл. лековити, като не броим рибки, кучета и пр. Написала няколко добри стихотворения, (малко проза), редактирала стотици страници за удоволствие и по задължение. Живея в София. Чувствам се у дома и в Лондон. Не знам перфектно английски, но знам руски. Бях три години външнополитически кореспондент в Москва – отдавна и повече от десет години отговорен редактор на най-старото (първи брой 1931) българско евангелско списание. Председател на Клуба на християнския журналист към Съюза на българските журналисти. Любител на аеробиката на младини и завинаги на хубавото четиво и музика! Е, май че стига!

Свързани статии

Бродски – руският поет – пише, че за него Рождество е отправна точка и рожден ден на Богочовека, така че всяка година той се опитва да пише по едно стихотворение за Рождество като поздрав за рожден ден. Какво означава за вас Рождество?

С всяка следваща година значението му за мен расте, и разбирането – също! Всъщност всеки човек и аз вкл. възприемаме събитието на Боговъплъщението в зависимост от собственото си духовно състояние. Земният път ни е даден точно с тази цел. Бог иска ние да Го познаваме и да Го обичаме и затова Той суверенно разкри Себе Си в Личността на Богочовека Иисус Христос. Това е, така да се каже, върховното откровение на нашия Бог и Творец като Баща. Неговото Божествено предложение сега е ние да се обожествим т. е. да заприличаме на Неговия Син и да живеем вечно в Неговото семейство. Красиво нали! Няма смърт, има вечност с Бога!

Правилната отправна точка е, че всички сме Божии творения, но само някои от нас пожелават и стават Божии синове и дъщери. Един компютър е творение на инженера, но само собственото му дете носи неговата природа. :) Е добре, ако се съгласим, че Небесният Баща ни е създал, за да бъдем завинаги с Него, главният въпрос остава – как ! Защото всеки познава себе си и знае че някак си е сбъркан кой повече, кой по-малко! Библията формулира проблема ясно: „Всички съгрешиха и се отклониха (от целта!) и не заслужават да се прославят.“ Така че всички имаме нужда от Спасител, Който да възстанови в нас безгрешния старт! Е, Този Спасител ни беше изпратен от небето на Рождество!

Рождество Христово – празник на вярата или семейно тържество?

В горния ред на мисли Рождество Христово е възможно най-големият празник и на вярата, и на семейството – по-точно, това е Празникът на семейството на вярата! Празнуваме не само като физически родственици, но преди всичко като „нови създания“, родени от „вода и Дух“, според Христовото предписание.

Всички много обичаме подаръците и пожеланията за любов и щастие. Не се ли губи смисълът на празника в акцентирането в украсата и сувенирите, в акцента на подаръците?

О, колко е хубаво за този Рожден ден да направим максималното, което знаем и умеем – подаръци, украса, ястия, музика. Но моля ви, нека да не забравяме да поканим и Самия Рожденик! Да Го поканим и в сърцата си и в домовете си! Това направих и аз преди 20 години, когато се помолих кратко, но възможно най-честно: „Боже, ако наистина съществуваш, открий ми се! Всичко досега правих по моя начин, сега го направи по Твоя…“ Разбира се, че има и далеч по-смислена молитва, която Бог винаги чува. „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния, прости греховете ми! Ела и живей в сърцето ми чрез Святия Си Дух и ме направи Божие дете …!“

Какво ще пожелаете вие на нашите читателки?

Нищо по-малко и нищо повече от това: Да бъдат новородени чрез Святия Дух и да влязат в Божието семейство!

Елементарният здрав разум показва, че трябва да изпълним Божественото предписание, за да постигнем Божествената цел – „ На тези, които Го приемат (Иисус Христос като Божий Син и Господ) Бог дава правото да се нарекат Божии чада!“ – оригиналът може да се прочете в Евангелие според Иоан глава първа!

А какво ще пожелаете на себе си?

В един християнски сайт прочетох, че щастливият живот не се случва, той се изгражда всеки ден с молитва, смирение, любов и саможертва! Е, за такъв един живот се моля да ми помага моят Господ Иисус Христос чрез Святия Си Дух! Защото Той е бил и ще бъде завинаги Бог и Човешки Син едновременно – тук на Земята и горе в Небесата!

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати