Семейство

3 основни правила да възпитаме добри деца

Да научим децата си на добро поведение

07.01.2013г. / 17 45ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяка майка е преживявала трудни моменти и истерични кризи, провокирани от неовладяното поведение на 3-годишния й син или ревяща за нова кукла насред мола дъщеря. Има безброй различни ситуации, в които повишаваме глас извън общоприетия тон на благоприличие. Безизходицата обаче ни принуждава да сме наистина изобретателни и да намираме начини да се справяме.

Детските психолози и специалистите по поведенчески проблеми на децата приемат за основополагащи и задължителни три основни правила за възпитание на дисциплина и добро поведение.

Свързани статии

Запазете спокойствие и не повишавайте тон

Малките деца, особено до 6-годишна възраст, са в процес на научаване как да ви слушат и разбират значението на това, което им казвате. Добре е да се изразявате ясно, с кратки и точни изречения.

Ако детето се опитва да скъса корицата на най-новата си книжка с приказки, най-добре е да седнете до него, изравнявайки нивото на очите си с неговите и да му кажете „ Ръчичките трябва да са внимателни с книжката.“ То ще разбере много по-лесно какво очаквате от него да направи, отколкото ако изразите отрицание казвайки: „Не късай страничките на книжката.“

Ако ви е трудно да запазите самообладание, опитайте да преброите наум до десет или поемете няколко пъти дълбоко дъх. Това ще ви помогне да се овладеете. Не забравяйте, че децата изграждат уменията и психиката си чрез изследване на нещата. Те нямат идеята да покажат неуважение към вас или околните, нито искат да ви ядосат. Ако потърсите причината за странното им поведение в дадена ситуация най-вероятно ще си го обясните и ще запазите спокойствие.

Това не означава да прикриете възмущението си и да не реагирате адекватно. Важно е да овладеете желанието си да закрещите. От него няма да има никаква полза. Детето ще разбере много по-трудно думите казани на висок тон и с афект, а може смисълът им въобще и да не стигне до съзнанието му.

Поставете ясни граници и основни правила за поведение

Знаейки добре какво му е позволено и какво – не, детето по-лесно ще се справи в ситуация, когато нещо му бъде отказано, а също и постепенно ще се научи да поема отговорност за постъпките си. С някои от правилата детето може би няма да се съгласи, но знаейки че има граници, които не бива да прекрачва, то ще се чувства обичано и мотивирано да постигне разбирателство.

Най-важната ви задача е да определите правилата отнасящи се до здравето и безопасността на детето ви, както и уважението им към околните. Към тях са: поставянето на колана, когато е в колата; тихото говорене, когато бебето спи; миенето на ръцете щом се прибере от игра навън.

Независимо от възрастта на детето, то трябва да знае какви са последствията от нарушаване на правилата. Важно е наказанието да се наложи веднага и детето да е наясно точно защо го наказвате. В интерес на изграждането на доброто поведение на детето ви е да не проявявате отстъпчивост, а да изисквате от него спазването на наложените правила. С времето списъкът с правила ще нараства, но не налагайте всички наведнъж. Дайте време на малкия човек да ги осмисли и възприеме.

Направете детето съпричастно

Търсете варианти за справяне с проблемните ситуации, давайки възможност на детето да избира. То може само да реши какъв цвят блузка да облече за детската градина, да избере банан или ябълка да има за закуска, да си тръгнете по краткия или по дългия път от площадката с катерушките. Така детето ще усеща, че мнението му има значение. Малките деца непрекъснато се борят за самостоятелност, така че опитайте да намерите начини те да се чувстват силни и да имат чувството че контролират нещата.

Най-важно е да не забравяте да поощрявате детето си за старанието, което полага, да го гушкате и хвалите, когато е заслужило това с доброто си поведение. По този начин награждавате и себе си за увенчаните с успех усилия.

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
crazybaby ( преди 11 години )
:D :D 3 прости правила да възпитате добри деца:1) Не им купувайте на 3-годишна възраст арсенал от разни техники като таблети, см(ъ)артфони, лаптопи и пр.2) Не им купувайте нещо ако вземат да се тръшкат пред хората, защото ви е срам от погледите им3) Научете ги от малки, че не могат да имат всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар