Семейство

Кризите на брака – решават се с бягство, бой или ум

Капризите на живота в брака, през които всяко семейство минава

24.01.2013г. / 12 49ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Семейният живот има свои правила. Някои от тях се пишат в първите дни на брака. Каквото си постелеш – на него ще лежиш цял живот. Други са крайпътни знаци или подводни камъни, през които съдбата ви кара да минете. Как ще го направите – с превишена скорост; ще ги преодолеете ли и как ще излезете от кризите – това е въпросът на оцеляването заедно.

Долу розовите очила

Някои изтрезняват от любовния махмурлук още на другия ден след сватбата. На други им трябват седмици или месеци. Розовите очила са полезни, но само за кратковременно ползване. Най-добре след като минете под венчило ги сменете с други, с диоптър, съответстващ на новото ви социално положение и отговорности. Силните емоции се сменят от „опитомената“ любов. Положението не изглежда толкова страшно – стига психологически да го приемете.

Свързани статии

Разпределяне на задълженията

Прави се в първата седмица след началото на съвместното съжителство. Изпуснете ли срока, с вас е свършено – мъжът ще се шляе навън по мъжки дела или ще мързелува вкъщи, смятайки, че жената е длъжна да поеме върху главата, раменете, ръцете и краката си цялата домакинска работа.

Спазване на традициите

В едното семейство се вечеря в 19 ч., всички сядат заедно на масата и заедно стават. Просто е закон. В другата къща ядат кой когато свари и каквото намери – който пръв бръкне в хладилника или види на печката ядене, има най-голям шанс да се нахрани. Не се прави сметка ще има ли ядене за другите. Кой е правилният начин зависи от гледната точка. Може би вие като нова семейна единица ще въведете съвсем ново правило за храненето у дома.

Връзка от разстояние

Съдбата ни поднася изненада – продължително заминаване на единия от двамата в друг град или държава. Ще издържи ли любовта ви на километрите? Изкушението за изневяра е голямо, но струва ли си? Психолозите ни успокояват, че раздялата в повечето случаи е благоприятна за отрезвяване на чувствата и осъзнаване на важността на другия човек.

Раждането на дете

Детето или сближава още повече двама души, или ги разделя. Наблюдавайте партньора си и му помогнете да приеме новата си социална роля на баща, защото жените имат по природа майчински инстинкт, а мъжете трябва да се учат на това. Според статистиката в България много често мъжът-насилник се проявява след раждането на първото дете, като агресивна реакция на ревност към любимата му жена. Ако не можете сама да се справите, потърсете специализирана помощ.

Болест

Когато единият от двамата партньори се разболее, но не от грип или настинка, а от нещо по-сериозно, тогава животът на семейството се преобръща наопаки. Тогава се разбира дали любовта е била истинска или само на думи. Има случаи, при които мъжът напуска жена си, защото не може да си представи да живее с хронично болен или започва да й изневерява (впрочем има достатъчно примери и за жени, изневеряващи на болния си мъж.)

Безработица

Ще подкрепите ли и ще помогнете ли на другия да премине през тежкия период на безработица; може да го насърчите към преквалификация; може да се наложи да обмислите дори смяна на града, в който живеете. Във всички случаи липсата на работа влияе и върху самочувствието и върху изоставащите сметки.

Порасналите деца

Когато децата израснат, станат пълнолетни и напуснат семейното гнездо, той и тя остават сами, само с другия срещу тях. Ако са загубили нишките един към друг, много често между тях идва отчуждението.

Остарелите родители

Идва време, след 15-20 години семеен стаж, когато родителите остаряват и е време ние да се погрижим за тях. Как ще го направим – трябва ли да си променим местоживеенето; да ги вземем да живеят при нас или да им осигурим грижи по друг начин – това е сериозно предизвикателство на физически, финансови и организационни сили, които поставят отношенията ви с другия на ръба на издръжливостта.

Коментирай