Семейство

Започва Страстната седмица

Молим се за смирение и прошка

10.04.2023г. / 05 34ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, в която преосмислят правилния път, да захранят вярата, да укрепят мира и да защитят единството. Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдане, болка и любов, и го показва чрез Възкресение.

Страстната седмица – дните преди Великден са дни на тъга и страдания – прелюдия към вечния живот. Всеки ден от седмицата е наречен “велик и свят”. Първите три в църквите се извършва полунощница, утреня, и четене на Евангелието.

На Велики понеделник Исус, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците.

Затова Великия вторник Исус прекарал в нравствени напътствия. В деня на Светата и Велика сряда Иуда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

Свързани статии

Велики четвъртък е свързан с тайната вечеря, когато е установено тайнствено причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: “Вземете, яжте, това е Моето тяло!”.

После вдигнал чашата и казал:

“Пийте от нея всички. Това е Моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете.” След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Смутени учениците питали, кой ще стори това, след като попитал и Юда, Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда излязъл разгневен. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, където се отдал на молитви до идването на предателя. На този ден в храмовете се четат дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. Кръстът се изнася от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Велики петък или Разпети петък е посветен на страданията на Исус Христос. Той е съден, бичуван, оплют, бит и показан пред народа в багреница за поругание с тръст в ръка и с венец от тръни на главата. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръст. В това време земетресение разтърсило земята и слънцето било затъмнено. Исус издъхнал, за да избави от смърт човечеството.

През Великата събота Спасителят е бил положен в гроб, изсечен в скалите в Гетсиманската градина.

Според вярванията през тази седмица не се работи на градината, не се впряга добитък, не се язди кон, както и не се преде и шие. Ако на Велики четвъртък домакините перат или простират дрехи, ще вали град придружен с гръмотевици. През дните, отдадени на смирение и размисъл, не се говори високо, за да не се захващат спорове. Ако на Разпети петък времето е лошо, по празниците ще свети слънце.

Коментирай