Семейство

Днес е Петровден

На 29 юни имен ден имат Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен

29.06.2013г. / 08 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

На 29 юни празнуваме Петровден. Този празник е в чест на апостолите Петър и Павел. Тъй като двамата са неотлъчно заедно в християнското съзнание и празниците са поредни – 29 юни Петровден, 30 юни Павльовден.

Менюто на Петровден е било предопределено: прясна пита, баница с масло и сирене, прясно сирене, ябълки – петровки, тиквеник, бял мъж, кутмач и т. н. и разбира се ястия с петел. Според традицията на този ден се правят сборове, така познатите ни събори, колят се курбани и има много песни и танци.

Ритуалите са за предпазване от пожар, гръмотевица и град. Задължително се коли петел (по-бедните са колели пиле), първо, защото той е символ на възкресението и второ, защото той е тясно свързан с историята на ап. Петър. Когато осъждат Иисус Христос на смърт само Петър и още един ученик имали смелостта да го последват в двора на първосвещеника. Тъй като Петър се е кълнял на своя Господ и приятел, че никога няма да го изостави, Иисус му казва, че докато петелът пропее той вече три пъти ще се е отрекъл, че го познава (Лука 22:31-34). След като пропява петелът обаче Петър се сеща за думите на Иисус, разкайва се и става един от най-твърдите и ревностни последователи на делото на Христос.

Колейки петела на Петровден или слагайки пилето в тавата може да помислим върху това колко често предаваме приятелите си, колко често сме с тях в изпитанията и колко често имаме смелостта да жертваме удобството и сигурността си заради някого?

Коментирай
Свободно време