Семейство

Как най-лесно да пестим пари?

Питайте баба

09.09.2013г. / 12 35ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Навсякъде ще прочетете какви ли не трикове, за да спестите пари, но този със сигурност не сте го чували. Просто защото хората, които го прилагат не ползват интернет. Именно бабите на село. А и не само бабите и не само на село. Но хората, които го практикуват обикновено се свиват и се усмихват и само кимат с глава, когато другите разказват за обиколките си из хипермаркетите и покупките си. И разбира се слушат как парите на въпросните все не им стигат.

Свързани статии

Едно, че тези хора имат по-малко доходи, второ, че имат и по-малко възможности да излизат.

Та се оказва, че именно този метод е най-лесният и ефективният за пестене на пари. Ако ги имаш – разбира се. Ако така или иначе ги нямаш – проблемите са другаде.

Липсата на кола. – харчите много повече нерви да обикаляте, да чакате, да пътувате и т. н. за справка, подаване на документи, пазар... Ако имате кола тези дейности ще ви отнемат само половин или един час, а без кола ще ви трябва най-малко половин ден.
И когато отидете на пазар, съответно няма да напълните багажника с продукти, а ще купите най-много две торби – колкото можете да носите. Съответно ще похарчите много по-малко пари.

А когато знаете колко нерви и грижи ви хаби пазаруването, ще гледате да си го причинявате колкото може по-рядко и съответно ще пазарувате от най-близкия квартален магазин – а там обикновено няма много голям избор и искате или не искате ще купувате неща само от първа необходимост. Няма да купите 5 вида сирене, а само един. Няма да купите 5 вида бисквити, или цяло стекче плодови млекца, а само едно – колкото да ги пробва детето.

Друго предимство на липсата на кола е, че не купувате по-обемисти вещи. Или купувате само когато положението е критично. Например хладилникът се е развалил и няма надежда за оправяне. Тогава става извънредно положение и организирате транспорт, носачи и прочее, за да набавите тази жизненоважна вещ. Но пък когато знаете, че няма как да си пренесете покупките, въобще не обикаляте магазини за мебели, черна и бяла техника и си карате със старите, докато не им се случи нещо фатално. А старите мебели са много по-издръжливи от новите и практически могат да ви надживеят – така че рядко им се случва нещо чак толкова фатално. Е, недостатъците са, че не обновявате интериора, не се радвате на нови покупки, но пък и не се изкушавате да си купувате всевъзможни джунджурии, не заимствате идеи за нови ремонти, с една дума – не се превръщате в отявлени материалисти и така отново спестявате или иначе казано си живеете просто и лесно – като на село.

Разбира се, ако сте свикнали да живеете така и пак не ви стигат парите – проблемът както казах е другаде. Това предложение е за имащите и вечно оплакващите се, че все нямат. А те просто харчат безразборно и безобразно.
Та, ако имате кола и пари и мислите, че харчите много – откажете колата, за да ходите на пазар и разчитайте само на двете си ръце и двата си крака – ще видите, че ще спестите много повече, отколкото очаквате.

Другият трик е да работите много и да не ви остава никакво време и желание да обикаляте молове, така няма да усещате кой сезон е, имате ли нови дрехи за него и отново ще се сещате да си купите нови обувки, чак когато усетите, че старите ви пропускат. Ако сте уморени няма да ви се ходи и на ресторанти, кино, дискотеки и прочее забавления и отново ще пестите. Ще кажете – това живот ли е?

Дали е качествен живот или не, дали е смислен живот или не – не смея да твърдя, но това е реален живот извън модните списания и колата. И за голямо съжаление е ежедневие за много хора. И тези трикове не биха облекчили живота на нямащите, но биха отрезвили малко имащите и вечно мрънкащите. Нали знаете как се преценява кой е най-пострадал при някаква злополука – този, който най-много пищи явно не е чак толкова зле, колкото другия, който няма сили дори да извика.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
И аз ( преди 10 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Притрябвало ми е да пестя, всичко харча на секундата, веднъж се живее : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар