Семейство

Да научим децата на етикет и маниери

Играйте на ролева игра и използвайте важните за научаване думи и изрази

07.11.2013г. / 11 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Всеки родител иска неговото дете да е добре възпитано, отговорно и да знае как да се държи в определени ситуации, без да засрамва себе си или родителите си. Но не винаги е толкова лесно да ги научим на важните маниери, които ги изграждат като възпитани млади хора. За да се случи това са необходими доста усилия от страна на родителя, търпение и най-вече креативност.

Няколко ценни съвета в това начинание биха ви помогнали да намерите правилния път на възпитание:

Свързани статии

На първо и най-важно място е как вие самите се държите в присъствието на детето. Ако вашите маниери и начин на общуване съответстват на приетите норми, тогава няма за какво да се притеснявате. Децата, особено в по-ранна възраст са невероятни имитатори и попиват като гъбки. Те запечатват всичко, което правите, как го правите и най-вече думите, които произнасяте. Ако вие сте вежливи и често казвате думите „Благодаря“, „Моля“, Прощавайте/Извинявайте“ и сте коректни в общуването си, то вашето дете неминуемо ще копира изразите, които използвате.

Следваща стъпка в усвояването на маниери е ролевата игра. Ако детенцето ви е още малко и обича да играете „на ужким“ на разни игри, то това е правилният момент. Играйте все едно сте в ресторант и вие сте клиент, а детето е сервитьор или пък майстор-готвач, на когото възлагате да ви донесе/приготви вкусно ястие по ваш избор. Използвайте момента да обясните на детето в непосредствения контакт кои са подходящите изрази и думи, за да направите поръчката. Ще се учудите колко бързо ще го научите да използва думи, пример за възпитание и добри обноски.

Друга полезна идея, особено ако сте майка на дъщеричка, е да направите у дома чаено парти. Поканете приятелки с момиченца и им покажете какво трябва да е поведението на една малка дама на подобно събитие. Освен, че за децата ще е радост да играят на подобна игра, но и ще са доволни, че им обръщате внимание.

Коментирай