Семейство

На гости у свекървата през празниците – мир или война?

Как да съумеем да запазим мира и спокойствието в дома на празничната вечеря

23.12.2013г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Празниците са онова време от годината, когато цялото семейство се събира и сплотява, обединено от своята интерпретация на обичаите и традициите. Повечето семейства имат индивидуален ритуал по празниците – кой да каже молитвата, кой ще приготви баницата, кой питката, все задължения, свързани с положителни емоции.

Когато, обаче, в семейството се появи нов член, нещата могат да станат малко по-трудни. Идването на снаха в новия дом може да накара свекървата да усети „трона“ си разклатен. И така се появяват проблемите.

Но не се притеснявайте, мили снахи, имаме няколко съвета за вас как да се справите със „свекървището“ през празниците!

Разберете какво е важно за нея. Постарайте се да демонстрирате желание да правите нещата по нейния начин, стига това да не накърнява собственото ви достойнство. Просто проявете толерантност и възпитание. Тя все пак е майка на съпруга ви, а и по-възрастен член на фамилията. Разберете кои са нещата, които цени и възможността да опазите мира на празничната трапеза ще се увеличи.

Поинтересувайте се кои са важните традиции, на които тя набляга и които са важни за нейното семейство. Вижте как можете да ги включите във ваканционните си планове. Ако се постараете да я накарате да разбере, че синът й е особено важен и за двете ви, вероятно ще омекотите всеки импулс за борба за територия. Мирът е най-сигурният похват, чрез който да завоювате онова, което искате.

Не възприемайте свекърва си задължително като чудовище, което в никакъв случай няма да се съгласи и на най-малката промяна в провеждането на празничната вечеря. Като я опознаете може и да се окаже, че дори е искала да предаде донякъде щафетата. Не е задължително да получите отрицателен отговор.

Бъдете реалисти в очакванията си. Не си мислете, че свекървата е склонна да ви обича и приема като своя дъщеря. Не че е невъзможно, но преценете ситуацията, може би с времето и това ще стане. Колкото и здраво да се опитвате да я впечатлите, тя може да продължи да настоява за своето. Не търсете обезателно нейното одобрение. Просто се дръжте естествено.

 

Свързани статии

За да сте сигурни, че няма да имате проблеми със свекървата на празничната вечеря, поискайте помощ от съпруга си. Все пак ако синът се обърне към майката е нещо съвсем друго. Нещата ще се смекчат значително. Нека той да поговори с нея какви продукти трябва да се вземат, внимателно да я изслуша какво възнамерява да приготви и от своя страна да предложи вашия вариант за подобрение на традицията. Но го направете преди да е купила продуктите и започнала да готви!

 

Ако няма да можете да присъствате на празничната вечеря точно в деня, в който тя ви е поканила, веднага предложете специална дата, на която да го отпразнувате с нея. Вниманието винаги е добър начин да покажете уважение. Може да обмислите вариант да я включите в плановете си за ваканция, ако имате такива.

Ако свекърва ви е прекалено властна и се меси твърде надълбоко в личните ви отношения, поговорете с нея. Бъдете настоятелни, без да сте агресивни, че искате да установите ясни граници на отношенията и времето, прекарано заедно.

И накрая – опитайте се да не обръщате внимание на всяка дреболия, която ви дразни. Така ще съхраните добрата си емоционална кондиция. Ако нещата не вървят чак толкова добре, не се терзайте! Бъдете толерантни и приветливи. Понякога добрата дума е достатъчна да извоювате това, което в крайна сметка искате да постигнете!

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
( преди 10 години )
Що за размисли- това чудовище родило мъжа ми трябва да бъде натикано в мишадупка. Не желая да я виждам! Най добре ще бъде да я оскубя ли пък да и отрежа главата. Няма защо да съществува, вече е родила мъжа ми и от нея има полза само ако дава пари, ама много пари. Не я искам в къщи или да отида при нея-абсурд. Ама в последно време и моичкият като види мама и гледа да го няма. Как ли пък не може да осъзнае колко мило, нежно и добро същество е тя. Мисли си, че той има майка, а мен гарга ме е снесла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар