Семейство

22 декември – Света Анастасия

Честит имен ден на всички, които носят името Анастасия

22.12.2023г. / 04 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На днешната дата, 22 декември, Православната църква почита паметта на великомъченица Анастасия, а Римокатолическата църква на 25 декември. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, а майка й изповядвала християнската вяра. Анастасия се славела както с голяма красота, така и с много познания.

Благодарение на заможното си семейство тя била добре образована. Неин учител бил Хрисогон, който освен всички знания й предал и най-безценното съкровище – вярата в Бога. Анастасия имала труден живот. Баща й я омъжва не по нейна воля, а още като дете губи майка си. Но за всичките си трудности в живота тя намирала утеха в молитвите към Бога. Мъжът й бил езичник и много лош човек.

Щом узнал за вярата на Анастасия и за това как помага на бедни и болни хора я затворил. Това били дълги и тежки дни на изпитание за нея. Не след дълго мъжът й почива. Анастасия отново получила свободата си и посветила целия си живот на бедните и болни хора. Посещавала тъмници и затвори и носела храна на затворниците. На няколко пъти посягали на нейния живот заради вярата й, но тя винаги оживявала, а смъртта си намирали тези, които посягали на нея.

У нас този празник главно е разпространен в родопския край и Анастасия е приемана като покровителка на смъртта. На този ден според народните поверия не се върши никаква къщна работа.

Честит имен ден на всички, които носят името Анастасия. Празник имат и тези, които носят името Анастас.

Коментирай