Семейство

Талантът на децата – как да го развием?

Всяко дете има собствена индивидуалност, особеност и талант

07.01.2014г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Няма дете, което да се роди без талант. Независимо дали ще е в областта на изкуството, науката или спорта, дарбата е някъде там и понякога родителите трябва да съумяват да подтикват децата си към развиването й. И нямаме предвид насила да водят децата си на пиано или балет, ако те не искат, а просто да открият начин да обърнат вниманието на детето към специалните му заложби и да го накарат да се чувства необикновено и оценено.

Включвайте децата във вашите творчески хобита, ако имате такива. Ако обичате да свирите, да снимате природата, да готвите или каквото и да е друго креативно начинание, правете го заедно с децата си! Обърнете им внимание на позитивизма и удовлетворението, които носят крайните резултати от тези занимания. Така децата ще научат много от вас, а в бъдеще може и да доразвият собствения си талант, кой знае...

Бебетата също обръщат внимание на заобикалящия ги свят. Не ги подценявайте. Те забелязват и музиката, и цветовете, така че можете спокойно да дадете на бебчето си играчки с различни цветове или да му пускате детски песнички. Никога не е прекалено рано!

Обличането и подбирането на подходящи дрехи също развива визуално цветовите съвместимости и развива вкуса на децата. Можете да им направите специален шкаф или място, където да правят различни ансамбли от старите ви дрехи или карнавални костюми. Това е не само забавно, но и творческо начинание.

Водете малките на театър, детски мюзикъли или на кино. Срещата с визуалните изкуства може да предизвика интерес у децата ви и кой знае – един ден може да гледате тях на сцената!

Развихрете се в кухнята! Правенето на курабийки е толкова забавно! Децата обичат да се включват в дейностите на възрастните, а пък ако са свързани с нещо забавно и вкусно, е още по-добре. Обръщайте внимание на декорирането на гозбите или сладкишите ви. Нека децата разберат колко важно е ястието да има апетитен вид и да е поднесено красиво.

Пускайте музика на детето си. Слушайте заедно любимите ви изпълнители и му обръщайте внимание на различни инструменти, солови изпълнения или каквото още се сетите. Култивирайте любовта му към това изкуство. Музиката е не само красива, тя успокоява и забавлява.

Свързани статии

Създавайте музика! Подарете на детето музикален инструмент или ако е все още прекалено малко – детски тимпан или ксилофон. Детските барабанчета също са подходящи, само се въоръжете с търпение.

Направете си домашен куклен театър. Разигравайте любимите приказки на детето с помощта на ръчно изработени кукли. Добре е сами да сте ги направили, ако имате тази възможност. Можете също да разпределите приказката по роли и да я изиграете, редувайки се. Променяйте гласа си, превъплъщавайте се в различни герои и се забавлявайте!

Водете децата по магазини, в които се предлагат ръчно направени неща. Това е чудесен вариант да прекарате уикенда заедно, разхождайки се и откривайки красиви, полезни и уникални неща, които никое друго дете няма да има! Така показвате колко е важно да се подкрепят творческите усилия на другите.

Насърчавайте малчуганите да ви помагат в подреждането на масата. Така хем ще подчертаете колко важно е семейството да се храни заедно и същевременно ще възпитате вкус и естетско чувство у децата ви.

Коментирай