Семейство

Тормоз над детето ви – как да разберете?

Наблюдавайте реакциите и знаците, които детето ви дава

10.01.2014г. / 17 45ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Много деца биват тормозени, особено в училище. И често не си признават, за да не изглеждат слаби в очите на родителите си или просто е болезнено да кажат какво точно им причиняват садистичните им съученици. Защото всички знаем, че има деца с такива наклонности.

За да не става така, че проблемът да се задълбочи и да увреди самочувствието и личността на децата ви, е добре да се запознаете с някои специфични знаци, които ще ви подскажат дали детето ви има проблем.

Когато попитате детето си как е минало днес в училище и то започне да ви отговаря уклончиво, например: „Имаше драма днес в даскало...“ или „Стана малка каша днес, но нищо особено...“. Това може да е знак, че кашата е свързана с детето ви. Наостряйте ушите си за подобни фрази, за да можете да реагирате бързо, ако опасността се окаже реална. Задайте поредица от уточняващи въпроси, но без да сте прекалено настъпателни. Преценете как да действате според състоянието на детето ви.

Ако детето се връща вкъщи гладно е възможно някой от тормозителите му да му взима храната, която сте му приготвили от вкъщи или да не му позволява да седне в училищната трапезария. Не е задължително това със сигурност да е знак, но ако започне да се повтаря прекалено често, обърнете нужното внимание. Можете да го попитате: „С кого обядва днес?“, „Хареса ли ти храната?“ или „Какво си приказвахте със съучениците на обяд?“. От отговорите постепенно ще ви стане ясно дали детето е подложено на тормоз.

Често ли се случва детето ви да поврежда или чупи нещата си? Или поне така казва. Прибира се със скъсан ръкав на блузата, или със счупени очила. Казва, че е паднал по време на час по физическо възпитание, но следващия път чантата му е надраскана с химикалка и оправданието за това не ви звучи никак правдоподобно. Обадете се на класната ръководителка и поискайте да говорите с нея или с директора. Ако има проблем е хубаво да се въвлекат всички, които са пряко свързани с възпитанието на децата.

Детето ви се разстройва като получи съобщение или като си пусне компютъра. Ако забележите рязка промяна в настроението му в такъв момент, поговорете с него. Попитайте го какво го е разстроило. Може да се окаже, че момичето или момчето, което харесва, просто да не му обръща внимание. Но ако се отнася до психически онлайн тормоз е редно да направите всичко необходимо, за да поправите нещата.

Свързани статии

Носенето на дълги ръкави в топлите дни може да бъде сигнал за прикриване на синини или белези, за които детето се притеснява да сподели. Ако го попитате дали не му е топло и то отклони темата, бъдете сигурни – проблем има. Но има и друга възможност. Ако проблемът се е задълбочил прекалено много, преди да узнаете за него, детето може да е започнало да се самонаранява. Тормозът може да не е директен и физически.

Психическият терор понякога въздейства на съзнанието, подтиквайки към самонаказание, защото детето започва да се чувства непълноценно и мразено. Това е опасен момент, на който трябва да се обърне изключително внимание, за да не се стигне до крайности.

Все по-често се прибира по-рано от училище, а е трябвало да има занималня, или ако е по-голямо – час по пиано или футбол. Щом детето се лишава от тези приятни занимания, значи има нещо нередно. Вероятно някой от групата му се подиграва или го бие, може и цялата група да го отлъчва. Това погубва самочувствието му и желанието за групова дейност се изпарява. Отново най-добрият ход, който можете да предприемете на първо време, е да поговорите с детето.

Коментирай