Семейство

Близнаци – двойна радост, но и двойни грижи

Който няма близнаци, не знае що е да си разноглед...

24.01.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
снимка: Sxc.hu

снимка: Sxc.hu

Казват, че близнаците носят двойна радост в едно семейство. Но родителите знаят, че това означава и двойно повече отговорности наведнъж! Трудоемко е, особено в началото, да се справят еднакво добре с двете бебчета. Според някои си е направо въпрос на оцеляване! Но пък носи двойно щастие.

За тези от вас, които за първи път се сблъскват с чудото новородени близнаци – ето няколко неща, за които няма да сте подготвени, когато имате близнаци!

Всичко трябва да е по график, в противен случай няма да имате никакво време за себе си и половинката си. И без това е трудно, дори с едно бебе, камо ли с две! И то наведнъж.

Постепенно ги привиквайте да се хранят и да спят по едно и също време, за да можете да свършите някои неща за себе си.

Можете да кърмите и двете бебета едновременно. Това е трудно, изисква координация и търпение, докато и вие и близнаците свикнат, но си струва. Ако ви затруднява или някое от бебетата е неспокойно, можете да кърмите едното, а другото да храните от шише.

Намерете удобна поза – можете да сте в полулегнало положение върху възглавница, за да можете да кърмите по-лесно, докато другото близначе лежи и се храни от бутилката.

Приспивайте ги в общо креватче за близнаци. Често те спят по-добре, когато знаят, че другият близнак е наблизо. Докато това е възможно ползвайте този вид креватче. Като поотраснат ще започнат да спят разделени. Седалките за кола и двойните колички за разходка обаче е абсолютно задължително да са отделни! С една обща рискувате близнаците ви да станат неуправляеми.

Свързани статии

Що се отнася до здравето – изследванията показват, че близнаците са по-склонни да развият респираторни проблеми, тъй като често се случва да се родят преждевременно или с поднормено тегло. Съответно белите им дробове не са достатъчно добре развити, което способства за развиването на усложнения.

Ако единият близнак пипне вирус или настинка, бъдете сигурни, че и другият ще го направи! Те споделят всичко, дори и бацилите. Разбира се, това се отнася за всички братя и сестри. Неизбежно е и не бива да ви притеснява. Ако бебетата излязат от родилното със заразна болест, родителите биха могли да обмислят разделянето им за известно време.

Не сравнявайте близнаците и насърчавайте разликите помежду им. Както повечето деца, те имат свои силни и слаби страни и предизвикването на състезание между тях би влошило отношенията им.

Коментирай