Семейство

Митовете за медитацията – развенчани!

Изисква се търпение

06.02.2014г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Медитацията в последно време стана широко разпространен метод за релаксация и освобождаване от стреса. Много представители на западните народи приеха този начин за успокояване на духа.

Сред скептиците се шири твърдението, че западняците не разбират истински този източен духовен метод за въздигане на духа и смятат, че практикуват само имитация.

За онези, които се придържат към гореспоменатото твърдение, сме подготвили няколко мита за медитацията, които се оказват развенчани. Вие не трябва да седите с часове в характерната поза като индийски гуру, за да медитирате. Всъщност, не е задължително да седите изобщо!

Медитацията е много проста

Тя не е нещо, което само будистките монаси могат да постигнат. Оказва се, че с насочване на мислите в посока успокояване на ума, всеки би могъл да медитира. Необходимо е просто да седите напълно спокойно и да се съсредоточите върху дишането. То е същността на медитацията. В началото може и да не се получава много добре и да си мислите, че при вас няма да стане – но са необходими упражнения, докато развиете способността.

Медитацията не освобождава напълно съзнанието от всички мисли

В медитирането не става дума за блокиране на мислите, които нахлуват в главата ви. Просто оставете този безкраен поток да си тече и с времето и практиката ще се научите да ги пуснете да летят, също като балони в небето! Не се борете с тях и не се опитвайте да ги „изключите“, напротив.

Свързани статии

Не е задължително да седите по характерния начин

Можете да седите, лежите, стоите или както ви е удобно, за да се почувствате спокойни. Това е много подходящо за хора, които не могат да седят продължително време с кръстосани крака. Можете да седите върху възглавница за удобство или да се облягате прави на стената. Изберете най-удобната позиция на тялото за медитиране. Важно е да ви помага да се отърсите от мислите за болка, напрежение в ставите и всички възможни нежелани реакции на тялото от класическата седяща поза с кръстосани крака.

Не е необходимо тихо място

Ако можете да се освободите от заобикалящия шум, да се уедините за няколко минути и да се почувствате добре, не ви е нужно специално тихо и спокойно място за целта. Медитацията е възможна без отвличащи вниманието предпоставки, но ако седенето на бюрото или в колата на паркинга ви действа релаксиращо – възползвайте се!

Никой не успява да постигне медитацията веднага

Тази техника изисква практика, търпение и съсредоточаване към себе си. Не случайно е изкуство. Ще имате моменти на яд към себе си, на успокоение, изблик на плач дори, но това е хубаво. Това означава, че малко по малко намирате пътя към себе си.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати