Семейство

Какво никога да не казваме на половинката си, която се бори с килограмите

Наднорменото тегло невинаги е предизвикано от преяждане

04.02.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много хора имат проблеми с теглото. А много имат проблеми и със спазването на диети. Доста е болезнено, когато половинката ви се опитва да помогне, но по грешния начин, използвайки антистимулиращи средства, които вместо да мотивират, по-скоро предизвикват още глад у борещия се с килограмите.

Прекаленото вманиачаване по стройната фигура и строгото наблюдаване и броене на хапките на половинката ви може съвсем сериозно да предизвика обратен ефект и демотивация. Ето какво никога да не казвате на партньора си, който се мъчи да се втали или има нужда да го направи!

„Май си понапълнял/а“

Много е обезкуражаващо да чуете от половинката си, че не одобрява външния ви вид. Това може да предизвика гняв, отчаяние и дори съмнение в любовта на партньора. Дори да правите тази забележка от обич и стремеж да помогнете, не е най-подходящият начин да го изразите чрез подобни намеци. Вместо това можете да поговорите с партньора си дали всичко е наред, дали няма да е добре да промените хранителния си режим заедно и дали няма здравословен проблем, за който да се погрижи.

„Не трябва да ядеш това“

Постоянните забрани често имат обратния ефект. Това се отнася не само за храната. Всички знаем, че кроасан с шоколад за закуска, газирана напитка и бургер с пържени картофки са ужасно нездравословен вариант, но понякога въпреки това ги ядем.

Можете да се опитате да помогнете като осигурите само здравословна храна вкъщи. Слагайте купа, пълна с пресни плодове на масата, избягвайте прекалено калоричните продукти и се опитайте да култивирате заедно убеждението, че здравословната храна е равна не само на стройна фигура, но и на здрав организъм.

„Не яде ли достатъчно?“

Преяждането е честа причина за наддаването на тегло, както и появата на болести, свързани с метаболизма и усложненията, които се появяват след това. Възпирането по този начин от преяждането би могло да предизвика тайно ядене през нощта, което не решава проблема.

Свързани статии

Вместо това опитайте да намалите порциите, но заедно с това използвайте по-малки чинии. Така порциите ще изглеждат пълни и няма да се чувствате ощетени откъм количество. Все пак се храним и с очи! Опитайте се също да се храните по-бавно. Говорете си за това как е минал денят, задавайте въпроси на вечеря – така половинката ви няма да има възможност да се нахвърли върху яденето. Постепенно ще култивирате темпото на хранене, което желаете.

„Много е лесно, всичко, което трябва да направиш е...“

Ами имаме новина за вас – нищо не е лесно, що се отнася до килограмите. Отчаянието, безсилието, забраните – всичко това често тласка страдащите от наднормено тегло да нарушават диетата си и да изгубят волята си. Който е водил тази неравностойна война, знае най-добре!

Не поучавайте партньора си кое е лесно и кое – не. По-добре го попитайте с какво можете да му помогнете. Покажете подкрепата си. Битката с килограмите и преяждането ще е по-лесна, ако покажете, че сте до него/нея.

И не забравяйте наддаването на тегло може да не е причинено само и единствено от преяждане и прекаляване с вредна храна. Понякога болестите на метаболизма или хормоналният дисбаланс могат да предизвикат колебания в теглото въпреки усилията. Затова трябва да сте по-внимателни към чувствата на половинката си!

Коментирай
Свободно време