Семейство

Честит имен ден на Огнян, Пламен, Светла!

Българската православна църква чества паметта на свети Фотий

06.02.2024г. / 07 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На 6 февруари Българската православна църква чества паметта на свети Фотий.

Фотий е роден в Цариград около 820 година в богато семейство от знатен род. Родителите му били силно вярващи. Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия.

След като се изучил се заел с това да предаде и на други своето знание. Занимавал се с преподавателска дейност в Магнаурската школа в Цариград. Фотий заемал високи служби в държавата, но най-много обичал да се занимава с науките. Заради своите знания и високо образование през 858 година бил поставен за цариградски патриарх.

Патриарх Фотий насърчил Константин Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис I обширно послание върху християнската вяра и живот и е един от предприелите покръстването на българите.

Фотий почива през 893 година и е канонизиран за светец от Православната църква. Името му идва от гръцката дума photos, което означава „светлина“.

На 6 февруари имен ден празнуват Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина, Фотьо, Доротея.

Коментирай