Семейство

Световната седмица на вродените сърдечни малформации се отбелязва и в България

7-14 февруари 2014 г. Пресконференция и Ден на отворените врати в Национална кардиологична болница

11.02.2014г. / 11 15ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Тази година за първи път в България официално се отбелязва Световна седмица на вродените сърдечни малформации. Седмицата се отбелязва ежегодно в страни от цял свят и цели да информира за вродените сърдечни малформации (ВСМ), които са най-честият вроден дефект по света.

Темата за новородените деца с ВСМ беше засегната в началото на тази година на пресконференция във връзка с медикаменти за респираторен синцитиален вирус, които и тази година не се осигуряват от отговорните институции за недоносените деца с най-ниско тегло и децата с вродени сърдечни малформации.

По време на Световната седмица на вродените сърдечни малформации пациенти и специалисти в България обединяват усилия, за да дадат гласност на този социално значим проблем, като ще се обхванат различни аспекти:

  • какво представляват ВСМ и какви са предпоставките за тях;
  • какви са възможностите за терапия на децата с ВСМ;
  • за какви признаци и симптоми трябва да следят родителите, за да подпомогнат навременно диагностициране на ВСМ при децата си.

За популяризиране на темата Национална кардиологична болница, Българска педиатрична асоциация и Асоциация „Детско сърце“ ще проведат пресконференция на 12 февруари 2014 г., сряда, от 10:30 часа в Учебната зала на Национална кардиологична болница (ул. „Коньовица“ №65, ет. 2). В пресконференцията ще вземат участие специалисти и пациенти, като е поканена и д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването.

На пресконференцията ще се представи актуална информация за вродените сърдечни малформации (ВСМ) от медицинска гледна точка, както и през погледа на пациентите и техните близки. Специалистите ще дадат повече информация за ВСМ в България – честота, видове и брой на извършените интервенции и други. Ще бъдат обявени датата и редът на провеждане на Ден на отворените врати в рамките на Световната седмица на вродените сърдечни малформации, по време на който специалисти от Национална кардиологична болница ще преглеждат безплатно желаещите.

Вродените сърдечни малформации са най-често срещаният вроден дефект по света. Всяка година ВСМ засягат и около 500 новородени български деца. ВСМ са най-честата причина за смъртност в ранна детска възраст (до 12-месечна възраст), когато не са диагностицирани или лекувани своевременно.

Многопрофилната болница за активно лечение „Национална кардиологична болница“ е университетска болница – една от най-големите специализирани болници на Балканския полуостров. Специалистите на НКБ осъществяват високоспециализирана медицинска помощ (диагностика, лечение и рехабилитация) при възрастни и деца, експертиза на работоспособността и консултативна помощ за цялата страна.

Българската педиатрична асоциация (БПА) е основана през 1961 г. под името Републиканско научно дружество по педиатрия. Печатен орган на БПА е списание „ПЕДИАТРИЯ“, което започва да излиза през 1961 година, като всяко списание има тема на броя, в него се споделят случаи от клиничната практика и новостите в различните области на педиатрията. От своето създаване досега БПА е провела 12 национални конгреса с международно участие и много национални и регионални конференции.

Асоциация „Детско сърце“ е основана през 1990 г. в гр. София. Тя обединява хора, съпричастни към проблемите на децата и младите хора със сърдечни заболявания – родители, детски кардиолози, психолози, юристи и всички, които са готови да дадат своята безкористна помощ на тази не малка част от българските деца и техните семейства. Основната цел на асоциацията е максималното подобряване на качеството на живот на сърдечно болните деца чрез висококвалифицирано съвременно лечение, психологическо и юридическо консултиране и тяхната успешна социална интеграция.

Коментирай