Семейство

Неочаквани здравословни ползи от щастливия брак

По-дълъг живот

18.02.2014г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

За мнозина бракът се асоциира с окови. Но за щастливо женените двойки той е най-хубавото нещо, което им се е случвало през живота. Оказва се, че бракът има много повече положителни страни, отколкото сме предполагали, включително и много ползи за здравето.

Ето и най-неочакваните ползи от щастливия брак, за които не сте подозирали!

По-дълъг живот

Според едно проучване, проведено в Университета Дюк в Северна Каролина, двойките в стабилен брачен съюз или дългосрочни взаимоотношения на семейни начала живеят по-дълго. Това вероятно се дължи на емоционално обогатената връзка между партньорите, спокойствието, което им дават гладките отношения и социалната свързаност.

По-ниски нива на стрес

При високи нива на стрес се освобождават големи количества от хормона кортизол, което може да доведе до доста здравословни проблеми. Интересно е, че според проучванията нивата на този хормон са по-високи в известна степен при необвързани хора и при такива с неуспешен брак или провалена връзка.

Докато при двойки с успешен брак нивата на тези хормони са по-ниски, което вероятно се дължи на балансираните отношения в дома, което спомага за по-лесното преодоляване на стресовите ситуации от ежедневието.

По-нисък сърдечносъдов риск

Установено е, че при влюбените двойки сърдечните проблеми и заболявания са с по-нисък процент на риск. Освен това е по-малко вероятно единият от партньорите да получи тежък сърдечен удар с фатален край при наличие на добри взаимоотношения.

По-здрави кости

Щастливият брачен живот се отразява благотворно и на костната система. Добрата костна плътност се влияе от нивата на хормоните на стреса в кръвта, затова положителните ефекти от здравия брак оказват своето влияние и тук. Рискът от развитие на остеопороза също намалява.

Свързани статии

По-нисък риск от изпадане в депресивни състояния

Изпадането в депресивни състояния и психически разстройства често се случва без да усетите. И докато разберете какво се случва, вече сте в „черната дупка“. При щастливо женените двойки този риск е значително по-нисък в сравнение с хората с нездравословни и незадоволителни интимни взаимоотношения. Мирът и спокойствието в дома са от съществено значение.

По-нисък риск от рак

При женените двойки рискът от развитие на фатална разновидност на рака е по-нисък. Курсовете на лечение с химиотерапия също имат по-голяма успеваемост. Съпрузите могат да си бъдат огромна подкрепа един на друг и редуцирайки домашните проблеми, да намалят и вредните въздействия върху собствените си организми.

По-нисък риск от деменция

Да остарееш с любимия си човек и да запазите любовта си жива и истинска до края – не е ли това основната ценност на брака! Според проучване, проведено във Финландия за период от 20 години, хората, които са се развели и сключили брак повторно или за трети път са имали 50% риск от развитие на деменция в напреднала възраст в сравнение с онези, които са запазили здравите си отношения.

Коментирай