Семейство

Социалните маски, които носим

Маските са предназначени да скрият онова, което се крие в душата

19.02.2014г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Замисляли ли сте се как ежедневието, социумът, обстановката (официална или всекидневна), работната среда – ни карат да слагаме маски и да играем различни роли? Абсолютно всички хора разиграват своя личен театър – някои преиграват, други го правят в допустимите граници, но всички ние избираме определени социални маски, с които да интерпретираме същността си и да представяме личността си в обществото.

Маските са предназначени да скрият онова, което се крие в душата – истинското, непринудено Аз, което малцина успяват да зърнат през живота на човек. Някои хора никога не успяват да разкрият същността си, умишлено или заради определени задръжки.

Съществуват маски, с които някои хора се опитват да прикрият лицемерие, злонамереност, домогване до определена цел. Това е психологически механизъм за оцеляване, за справяне със „задачата“. Маските помагат за по-лесното приемане в обществото.

Ето някои от най-разпространените социални маски и роли в обществото:

Противният

Лесно разпознаваеми личности, които винаги говорят преди да мислят. Често се изказват неподготвени, но държат да изкажат мнението си, дори да изглеждат смешни. Такива хора прикриват несигурността си с желанието всячески да блеснат в очите на другите. Но с поведението си отблъскват и стават противни на околните. Най-силните външно обикновено са най-слаби психически. Това рано или късно се усеща от останалите. Често такива хора са и страхливци.

Кретенът

Хората, които изглеждат физически миловидни, безопасни, дори в повечето случаи смотани, биват възприемани от обществото като кретени и глупаци. Те визуално се различават от „готините“ добре облечени и с маниери, ярко забележими от околните.

Благочестивият

Обикновено тези хора имат най-много осъзнати грехове, които се опитват да скрият чрез стремеж за внушение за благочестивост и смиреност. Зад тази маска много често се крие неособено остър ум. Въпреки това, в повечето случаи те се изявяват като по-умни от „стадото“ или казано иначе – демонстрират менталното си надмощие чрез сложни и заучени фрази, чрез цитиране на известни мислители или творби. Под повърхността такива хора често се оказват доста невежи.

Изпълнителният

Това са хората, които винаги при всички обстоятелства спазват закона, правилата, нормите и указанията. Те са напълно неспособни да проявят своя мисъл, или да разсъдят кога едно правило е безумно и нарушаването му няма да навреди никому. Изпълнителните са идеални за манипулация и експлоатация.

Драматизаторът

Обичат да реагират пресилено на всяка ситуация и реплика. Винаги са център на внимание, най-често с негативните си емоции. Достойни за награда „Оскар“ актьори и актриси, драматизаторите винаги намират начин да превземат вниманието и съчувствието на околните.

Срамежливият

Има две разновидности на тази социална маска – такива, които са наистина срамежливи, и такива, при които срамежливостта е временна. Такива хора обикновено са трудно адаптивни и със срамежливата си маска всъщност прикриват факта, че са откачалки и разкрепостени личности. Често те биха могли да имат груби прояви, но не искат никой да подозира за това отначало.

Отровният

Това са хора, които непрекъснато изпитват нужда да са цинични във всяко едно отношение, постоянно бълват горчилка и недоволстват от работата си и околните. Ако се вгледате по-дълбоко в такива личности ще откриете, че всъщност са нещастни и самотни. За да не „набиват“ това на очи, те се правят, че са избрали сами самотата, като приписват на всичко и всички само негативни качества.

Коментирай