Семейство

Да си простим на Сирни заговезни

Днес е Сирни заговезни, Неделя Сиропустна или Прощална неделя

02.03.2014г. / 07 50ч.
Аз жената
Снимки: Stock Xchng

Снимки: Stock Xchng

В неделя (2 март 2014) празнуваме Сирни заговезни (Поклади) или Прошкина неделя - ден, в който младите искат прошка от възрастните. Празникът е с променлива дата в народния календар. Празнува се седем седмици преди Великден, като през това време се изпълняват различни обреди и обичаи.

На празничната трапеза се слагат само постни ястия, както и млечни и яйчни продукти. По традиция младите семейства гостуват на родителите си, кръстниците си, тъста и тъщата или у други по-възрастни роднини. Преди да вкусят гозбите на трапезата, младите искат прошка от възрастните.

Според обичая редно е прошката да бъде поискана със следните думи: „Прощавай, мамо/тате/бабо/дядо...“ и да получат отговор: „Да ти е простено от мене, от Бога и от вси небеса!“. В съвременния вариант най-често се използва израза: „Простено – прости!“, тоест „Аз ти прощавам – прости ми и ти!“.

Свързани статии

След вечеря традиционно се провежда обичаят амкане (хамкане или ламкане), при който се връзва варено яйце, парче сирене или халва на конопен конец и се люлее над масата. Наредените около трапезата се опитват с уста да уловят люлеещото се яйце/халва/сирене. Според обичая – който го улови, той ще бъде най-здрав през годината.

Характерен обичай е на този ден да бъдат запалени празнични огньове. На тях се събират мъжете, всеки от които върти над главата си запален факел. Оттам идва и другото наименования на празника – Поклади (от подклаждане на огъня). По този начин се прогонват болестите и напастите.

Обичаят хората да се маскират на този ден за прогонване на злите духове датира още от Средновековието. У нас е разпространен само в някои краища на страната.
От следващия ден (3 март) се започва Великият пост.

Коментирай