Семейство

Проблемите в брака и техните решения

Синдромът „горката/горкият аз!“

04.03.2014г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow

Снимка: Outnow

Брачните проблеми са нещо неизбежно. Ако някой каже, че няма абсолютно никакви проблеми, разногласия и пререкания с половинката си, вероятно ще излъже. Или вероятно ще е абсолютният късметлия – един на 1 милион!

Но ако сте като повечето двойки, които неминуемо стигат до определени конфликтни ситуации, ще се съгласите, че дразнещите моменти са ви изкарвали извън нерви. Но спокойно – има решение за всяка неприятна ситуация!

Прекомерно разказване на истории

Ако се случи нещо да се счупи вкъщи съпругът ви започва да ви дава за пример чуждия опит на негов приятел или обратното – когато не сте доволни от онова, което мъжът ви е направил, започвате да му давате примери с майка ви (тъщата) – как тя постъпва и така нататък... Това е ужасно съсипващо отношенията!

Какъв е проблемът – твърде прекаленото заучаване на чужди сценарии няма да ви помогне да решите своите проблеми. Да, опитът е важен като пример, независимо дали е ваш или на някой близък, но в крайна сметка личната ви ситуация е водещото в цялата бъркотия.

Решението – не се лишавайте от собствената си идентичност като двойка – ако трябва давайте примери, но от вашето съвместно минало, не нечие друго!

Свързани статии

Синдромът „горката/горкият аз!“

Проблемът – когато единият от партньорите вечно играе жертвата, на другия определено му писва все някога. Непрекъснатото натякване за грешките на другия и това как никога нищо не прави както трябва нагнетява непоносимост. Появи ли се този синдром в едно семейство често предизвиква взривоопасни скандални ситуации. Защото кралиците на драмата умеят да „побъркват“ партньора си от вина, че каквото и да прави – все засяга чувствата на половинката си!

Решението – просто е! Казвайте онова, което в действителност мислите! Отучете се от вредния навик да преекспонирате. Тук много важен момент е осъзнаването на грешката в поведението. Не е приятно да си признаеш, че си кралица/крал на драмата, но това е първата стъпка!

Караници и спорове

Женените двойки често започват да се карат за глупости, които по същество погледнати отстрани не биха имали значение, като например защо подредбата на гардероба е такава, къде са сложени чорапите и защо боклукът не е изхвърлен.

Проблемът – най-често непрестанните забележки са намек за желанието на единия от партньорите (най-често жената) да промени половинката си. Известно е, че вълкът козината си мени, но нрава – не!

Решението – приемете партньора си такъв, какъвто е! Ако той възприеме критиките си като градивни за него – това ще е идеалният вариант за излизане от конфликтната ситуация. В противен случай балансът в брака ви ще си остане мираж.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Вие сериозно ли мислите, че някой иска да ги решава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар