Семейство

Избират „Българка на годината 2013“

Тържествена церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2013“ на името на Св. Злата Мъгленска

06.03.2014г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Избират „Българка на годината 2013“

Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България организира тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината 2013“ на името на Св. Злата Мъгленска.

С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина цели да почете значимостта на българската жена в чужбина и нейната водеща роля в съхраняването на българския дух и културна идентичност.

Петото издание на удостояване с отличието „Българка на годината“ бе обявено на 18 октомври 2013 г. Съгласно регламента бяха номинирани сънароднички с активна професионална и обществена дейност, живеещи извън страната и със съществен принос в:

  • опазването и развитието на националната и културна идентичност сред българските общности по света;
  • обществено значими дейности в областта на културата, образованието, науката; благотворителни инициативи, хуманитарни проекти, посветени на България.

До 15 януари 2014 г. в Държавната агенция за българите в чужбина постъпиха 23 номинации за удостояване с отличието „Българка на годината-2013“ от следните държави: Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Казахстан, Кипър, Молдова, Нова Зеландия, САЩ, Украйна, Франция, Хърватия, Чехия.

Изборът на носителка на отличието за 2013 г. бе направен от Комисия по оценка на номинациите с председател проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и представители на ръководствата на БНТ, БНР, СУ „Св. Климент Охридски“ и ДАБЧ.

Церемонията ще се състои на 7 март 2014 г. (петък) от 14:00 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Коментирай