Семейство

Рискови фактори за развитие на инфаркт или инсулт при жените

Качеството на живот на жените, преживели мозъчен удар, е значително по-лошо в сравнение с мъже със сходна диагноза

09.03.2014г. / 11 46ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Опасността от сърдечен или мозъчен удар става все по-голяма с годините, но и не само. Напоследък опасните състояния поразяват все по-млади хора. По статистика мъжете са по-склонни да развият някое от тези остри и в някои случаи смъртоносни състояния, но това не означава, че жените не попадат в рискова група!

Според статистически данни за миналата година в САЩ 795 хиляди жени са поразени от инсулт. В допълнение в списание Nеurology съобщава, че според изследванията качеството на живот на жените, преживели мозъчен удар, е значително по-лошо в сравнение с мъже със сходна диагноза.

Ето от кои рискови фактори трябва да се предпазва всяка жена, за да намали риска от подобни остри състояния, застрашаващи живота.

Прееклампсия

Това състояние е значим рисков фактор по време и след бременността, така че ако сте имали подобен проблем – добре е да имате едно на ум и да следите стриктно механизмите за превенция.

Лекарите препоръчват при жени с установено високо кръвно преди бременността стойностите му да се следят стриктно и регулярно. Също така превантивно да се взимат ниски дози аспирин от 12 седмица на бременността до раждането. Това, разбира се, се съгласува персонално с вашия лекуващ лекар. Консумацията на натрий трябва да се ограничи до минимум за сметка на калия, който спомага за извеждане на излишните течности от организма.

Високото кръвно налягане по време и след бременността е една от най-сериозните предпоставки за настъпването на инфаркт или инсулт. Ако развиете прееклампсия по време на бременността, рискът за вас от сърдечен или мозъчен удар в бъдеще нараства, затова превенцията е ключова.

Хормонални контрацептиви

Противозачатъчните хапчета са още един фактор, който увеличава риска от инфаркт и инсулт. Това дори е упоменато в листовките на повечето от тях. Когато пероралните контрацептиви бъдат съчетани с цигарен дим – рискът се удвоява!

Свързани статии

Мигрена

Мигрената е 4 пъти по-често срещано състояние при жените, отколкото при мъжете. Силните мигренозни пристъпи могат да са съпроводени от зрителни нарушения и световъртеж. При продължителност на пристъпа повече от 4 часа е добре да се потърси лекарска помощ или да се вземат необходимите медикаменти за туширане на симптомите. Главоболието не е състояние, което трябва да се подценява!

Ако усетите слабост, замъглено зрение, изтръпване на крайниците, затруднение в речта – това може да са начални симптоми на удар, а главоболието да е било първоначален манифест на състоянието.

Предсърдно мъждене

Това е най-често срещаното ритъмно нарушение на сърдечния мускул. Освен това се счита и за рисков фактор за инсулт. Това нарушение на сърдечния ритъм увеличава 4-5 пъти риска от инсулт или инфаркт.

Ако почувствате сърцебиене, усетите прескачане на няколко удара, усещане, подобно на подскачане в гръдния кош, веднага се консултирайте с лекар. Предсърдното мъждене може да бъде контролирано, като това понижава значително риска от остри състояния.

Хипертония

Връзката между хипертонията и сърдечните и мозъчни удари е една от най-дълбоките в медицината. Ако успявате да контролирате успешно кръвното си налягане, рискът от остри състояния значително ще се намали.

Поддържането на оптимално кръвно налягане става не само с медикаменти, важна е и диетата ви, както и редовните физически упражнения. Спирането на тютюнопушенето е от огромно значение, както и консумацията на храни с ниско съдържание на наситени мазнини.

Задръжката на течности е пагубна, затова е изключително важно да се намали приемът на излишъци от натрий – виновникът за задръжката на вода в тялото. Холестеролът трябва да се държи в граници, за да се предотврати допълнително запушване и стесняване на кръвоносни съдове.

Коментирай