Семейство

Днес е Благовещение!

На трапезата трябва да има пита, риба и гозба с коприва, лапад, спанак

25.03.2014г. / 08 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 25 март Православната църква възпоменава Благовещение. На този ден Ангелът Божий Архангел Гавраил е донесъл благата вест на Дева Мария за скорошното явяване на Спасителя, за раждането на Иисуса Христа.

Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: „Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!“ Пресвета Дева Мария и праведния Йосиф водели скромен живот. Мария се занимавала с ръкоделие и споделяла домакинските грижи с дъщерите на Йосиф. Била кротка и мълчалива, а радост за нея било четенето на свещените книги.

Според българските традиции този ден се нарича и „Благовец“. Легендите разказват, че тогава долитат кукувиците и лястовиците, за да сложат край на дългата зима. На този ден на много момиченца се пробиват ушичките, защото се вярва, че раните на Благовещение зарастват много по-бързо.

На този ден въпреки постите на трапезата трябва да има пита, риба и гозба с коприва, лапад, спанак и други. На този ден се засаждат и младите дръвчета.

Има много поверия, свързани с този празник, като едно от тях е че човек трябва да излезе от дома сит и с пълни джобове с пари. Така, ако кукувицата го закука, той през цялата година няма да изпитва глад и ще има пари.

На този ден имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Благойна и други.

Честит празник!

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
!!! ( преди 10 години )
2 rate up comment 2 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Започнаха пролетните празници:) Честито на всички, които имат имен ден днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота