Семейство

Какви рискове за здравето крие хъркането?

Хъркането може да е причина за възникването на сърдечни заболявания

31.03.2014г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Хъркането е проблем, който се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. Въпреки че често то е приемано като нещо обичайно, зад него се крият много рискове за здравето на хъркащия.

Хъркането често е причинено от неудобна поза на сън, неудобна възглавница, наднормено тегло, сънна апнея (повече за нея може да видите тук) и други. Нарушението на съня в следствие на хъркане крие редица рискове за здравето, ето някои от тях.

Удар

Редица изследвания доказват, че интензивността на хъркането е свързана с риска от каротидна атеросклероза – стесняване на артериите в областта на шията поради мастни отлагания, наречени плаки, в резултат на което може да доведе до инсулт. Или иначе казано – по-силното, често и продължително хъркане увеличава риска от инсулт.

Сърдечно заболяване

Покрай хъркането няма как да се подмине и сънната апнея. Състояние, при което има прекъсване от няколко секунди по време на сън на въздуха. Специалистите често свързват сънната апнея със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, както и с исхемична болест на сърцето.

Според тях хората страдащи от сънна апнея са изложени на много по-голям риск от сърдечни заболявания и атаки. Изследвания показват, че лечението на сънна апнея значително намалява риска от сърдечни проблеми.

Аритмии

Хората, които имат проблеми с хъркането или страдат от сънна апнея са изложени на риск от неравномерен сърдечен ритъм или аритмия. Сънната апнея може да окаже влияние на проводящата система на сърцето или да доведе до уголемяване на лявото предсърдие.

Главоболие

Главоболието при хората, които имат проблеми с хъркането или сънна апнея е често срещано. Тези проблеми водят до нарушаване качеството на съня. На сутринта вместо човек да се чувства отпочинал, той е сънлив и с главоболие.

Свързани статии

Никтурия

Честото ставане до тоалетната нощно време се нарича никтурия. При някои хора тя е свързана със загуба на контрола върху пикочния мехур. Състоянието се наблюдава както при мъжете, които имат проблеми с хъркането, така и при жените.

По-малко сексуално удовлетворение

Според изследване колкото по-обострен е проблемът с хъркането на мъжете, толкова по-вероятно е те да имат ниска сексуална удовлетвореност. Лечението на този вид разстройство на съня може отново да върне силния пол в играта.

Фетални усложнения

Не е често срещано, но е възможно хъркането да се прояви и при бременните жени. Хъркането обикновено се проявява в последния триместър поради увеличаване на теглото. Според специалисти този вид хъркане е придружено с повишен риск от фетални усложнения. Жените, които хъркат и очакват бебе е добре да уведомят наблюдаващия ги лекар.

Коментирай