Семейство

Днес празнуваме Цветница!

Честит имен ден на всички с имена на цветя и дървета

13.04.2014г. / 07 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Цветница е християнски празник, който се празнува в неделята преди Възкресение Христово. Празникът се почита както от православната, така и от католическата и протестантската църква. Цветница бива наричан още Връбница и Палмова неделя.

На този празник близките се събират и по традиция отиват на църква, където след празничната литургия всеки пали свещи за здраве и си взима върбови клонки. Върбата се носи в дома, прави се венче от нея и стои до следващата година, за да донесе много здраве на домакините и берекет.

Някои дори закачат върбовия венец на вратата, за да пази къщата от злото. Според някои народни вярвания старият венец трябва да се пусне в река. Както на всеки празник, така и на Цветница семействата се събират около трапезата. На този ден се разрешава консумацията на риба, за тези, които спазват великденските пости.

Останалите гозби трябва да бъдат постни като супа от коприва, спанак, лапад, да се омеси постна пита, пълнени чушки, фасул, ориз. На масата трябва да има пресни плодове, мед и ядки или домашно приготвени сладкиши, но задължително да са постни. Месо не се консумира.

На този ден Иисус е бил посрещнат с много почести и килим от палмови листа в Йерусалим. След Цветница започва страстната седмица.

На най-цветния празник имен ден имат всички, чиито имена произхождат от цветя и растения като:

Орхидея, Цвета, Цветан, Цветелина, Цветозар, Кала, Виолета, Калина, Божура, Върбан, Ралица, Камелия, Лилия, Нарцис, Невена, Маргарита, Лиляна, Явор, Ясен, Роза, Росен, Росица, Румяна, Ружа, Румен, Жасмина, Венцислав, Иглика, Калин, Детелина, Диляна, Латинка, Ива, Теменуга, Дафина и много други.

Честит празник! Екипът на Az-jenata.bg желае на вас и близките ви много здраве, щастие и слънчеви дни през цялата година!

Коментирай
Свободно време