Семейство

Идеи за празнична великденска разходка (галерия)

Чудните красоти на България в духа на празника – нашите предложения за обиколка на българските манастири и църкви, част от историческото ни наследство

18.04.2014г. / 09 10ч.
Илияна Николова
Снимка: nasamnatam.com

Снимка: nasamnatam.com

 

Наближава Великден, а с него и няколко дни почивка, които може би бихте искали да оползотворите подобаващо. Ако не ви се празнува по традиционния домашен начин с огромни трапези, излежаване на дивана и гледане на празнични, до болка познати програми по телевизията, имаме добра идея за вашето свободно време, която е хем в духа на празника, хем е развлекателна. Ще прекарате време със семейството и приятелите си, ще си направите разходка, а може и да научите нещо интересно.

Нашата идея за прекарване на празника е да се разходите до някои от средновековните ни църкви и манастири. Подходящо е за празника, а и ще си направите чудна познавателна туристическа обиколка.

Троянският манастир „Успение Богородично“ е основан не по-късно от 16 век. Датата на построяването му не е съвсем ясна. Манастирът е трети по големина в България. Разположен е в прекрасната долина на река Черни Осъм на 10 км от Троян. Църквата на манастира е осветена през 1835 година от Великотърновския митрополит Иларион в името на „Успение Пресветая Богородици“ и е интересно да се разгледа. В Троянския манастир е бил послушник и патриарх Максим.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ се намира на 29 км от град Враца и на около 15 км от град Мездра. Разположен е в удивително красивото Искърско дефиле, което прави гледката от манастира неповторимо красива!

Манастирът датира от времето на Второто Българско царство и е построен от цар Иван Шишман (1371-1393 г.). Разбира се, голяма част от манастира е реставрирана и обновена, но въпреки това той е едно невероятно ценно историческо наследство, с което малко европейски държави могат да се похвалят. Струва си да си направите семейна разходка до това магическо място. Манастирът предлага още настаняване и чудесна манастирска традиционна българска кухня.

Драгалевският манастир „Успение Богородично“ е разположен в чудната Витоша планина. Построен е от цар Иван Александър около 1345 г. или поне така пише във Витошката грамота на цар Иван Шишман. При османското нашествие манастирът е бил ограбен и с годините западнал. През 1476 г. църквата на манастира била обновена от софийския болярин Радослав Мавър, с чиято помощ била изографисана с чудни стенописи.

Драгалевският манастир крие богата история, с която би било обогатяващо да се запознаете. Панорамата е прекрасна, местоположението е много близо до София, а манастирът е отворен целогодишно.

В света има множество скални манастири. Ние можем да се гордеем, че също притежаваме такива причудливи духовни здания, които с местоположението си спират дъха. Един такъв манастир е Басарбовският манастир, разположен по поречието на река Русенски Лом. На 25 км от него можете да посетите и Ивановския скален манастир, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради стенописите в скалната църква „Св. Богородица“.


Друго интересно предложение за великденска разходка е скалният манастир Аладжа манастир „Света Троица“. В близост до него се намират още Варненският манастир „Св. Св. Константин и Елена“ (на 5,5 км) и Ботевски манастир „Св. Марина“ (на 27 км). Така можете да си организирате една по-обширна разходка из чудните места на България.

Аладжа манастир се намира на 2 км от курорта Златни пясъци и на 10 км северно от Варна. Построен е приблизително около 11-12 век, когато по тези земи започва заселването на монаси-аскети. Пещерите му са обитавани още през ранно византийската епоха и оттогава датират първите археологически находки. През годините на Втората Българска държава под влияние на исихасткото движение дейността на манастира затихва и се възобновява в средата на османското владичество.

Алботинският скален манастир се намира в местността Алботин в дефилето на река Рабровска на 25 км от Видин. Мястото е изключително живописно, освен това могат да се посетят и забележителностите на Видин – известната крепост „Баба Вида“.

Манастирът възниква някъде през 1560 г. Скалната обител е била изградена в скалата от северната страна на реката, като са били използвани естествени пещери. Допълнително са били издълбани помещения и построени външни фасади и стени. Комплексът е на леснодостъпно място, което, за съжаление, е допринесло за пълното му унищожение.

Още предложения вижте в галерията ни.

Снимков материал: nasamnatam.com, skalnimanastiri.zazz.info, bulgariamonasteries.com, manastiri.free.bg, ludetini2.blogspot.com, Wikimedia Commons

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 9 години )