Семейство

Загадките на Исус

Един филм продуциран за National Geographic Channels International

17.04.2014г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: National Geographic Channel

Снимка: National Geographic Channel

Великденските празници винаги свързваме със смирението, възкръсването на Исус, но и със загадките около неговото битие и страдание. Тази събота, на 19 април от 21:00 часа National Geographic Channel ще излъчи премиерния документален филм „Загадките на Исус“.

Въпреки дългогодишните усилия на учени и историци опитващи се да разкрият всички тайни около него, 2000 години по-късно все още остават неразкрити седем основни събития от неговия живот, които все още не са напълно изяснени.

Сред тях са разказите за Рождеството, липсващите години, свети апостол Петър, Мария Магдалена, воала на Вероника и разпъването на Исус, за които се смята че са интерпретирани и дори преиначавани от поколения теолози и учени, а някои основни елементи са били пропускани или забравяни.

„Загадките на Исус“ е хроника на пътешествието на Исус към кръста с научни коментари и удивителни подробности около все още неразгаданите мистерии в живота му като Рождеството, разказите за чудесата на Исус, липсващите години и други. В двучасовата програма ще бъдат разгледани причините за седемте загадки и ще бъдат представени изненадващи факти за живота и учението на Исус.

Зрителите ще имат възможността да видят специално за „Загадките на Исус“ сина на легендарния член на рок-групата „KISS” Джийн Симънс, Ник Симсън. За Ник, който изпълнява ролята на Исус това е първата документална драма.

В предаването ще може да се види и красива и артистична кинематография, предлагаща впечатляващ поглед върху събитията.

Загадките около Исус започват от момента на неговото раждане. Популярният образ на бебето, повито в пелени, сред животни, пастири и тримата влъхви се е превърнал в опорна точка на религията и представя по романтичен начин раждането на Исус.

Въпреки това, Библията носи съвсем различно усещане – пророчеството за насилствената смърт на Исус. Според някои теории, познатата витлеемска звезда може би е била комета, която символизира тъмното бъдеще на Исус. Също така, смирната, подарена от влъхвите, се използва за подготовка на труповете за погребение и вещае смърт.

Свързани статии

Исус е известен с чудесата си – пречиства жена, кървяла обилно в продължение на 12 години, лекува проказа и прогонва демони от обладан мъж. Но според евангелията тези удивителни сили били смятани за опасни от управляващите класи по онова време.

Практиките на Исус противоречали на основното вярване, че ритуално нечестивите не трябва да участват в религиозния живот. Той приемал отхвърлените за свои последователи и проповядвал, че всички могат да се присъединят към неговото Небесно царство – радикална идея, която дала надежда на изолираните и отхвърлените.

В последната седмица от живота си Исус отпътувал към политически неспокойния Йерусалим, където бил осъден на смърт. Последната загадка – неговото разпъване – подготвя сцената за раждането на християнството.

„Загадките на Исус“ е продуциран за National Geographic Channels International от Juniper Communications. Не го пропускайте в събота на 19 април от 21:00 часа.

Снимка: National Geographic Channel

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
titi ( преди 10 години )
1 rate up comment 4 rate down comment
... ( преди 10 години )
Айде нема нужда да ни губите времето с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар