Семейство

Честито Възкресение Христово!

Днес имен ден празнуват Велик, Велика, Величко, Величка, Велислава и Велислав

20.04.2014г. / 08 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Честито Възкресение Христово! Всяка година, точно в полунощ, в събота срещу неделя камбаните на православните храмове известяват за Христовото Възкресение. От този час към близки и приятели се обръщаме с думите „Христос Воскресе“, а те отговарят „Воистина Воскресе“.

Великден е приеман за най-големият празник честван в християнската религия и е наричан Празник на празниците. На третия ден от разпятието и погребението на Исус неговият гроб е открит празен. Чудото се случило и Божият син възкръснал. Исус възкръсва и се явява на своите апостоли и на Мария Магдалена.

В събота през целия ден и до късно през нощта в християнските храмове се провеждат литургии и много миряни присъстват, за да чуят Великденското Пасхално Богослужение. Всеки дошъл в храма пали свещ от Благодатния огън, който трябва да отнесе до дома си за здраве, мир и благоденствие.

На Възкресение гостуваме на роднини и приятели. Носим боядисани яйца, козунаци. В неделя, на Великден постите свършват и освен празничните козунаци и яйца, на трапезата се слага и агнешко месо. За тези, които са постили е добре да вземат причастие и след това да опитат от празничните гозби. Червените яйца символизират Христовата кръв, а козунакът – тялото му.

Според народните предания червените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос. Мария Магдалена боядисала червени яйца, символизирайки пролятата кръв и ги занесла на гроба. Разбирайки за възкресението на Христос, тя ги раздала на децата.

По традиция с боядисаните яйца всеки трябва да се чукне за здраве. Палим свещи за здраве, но не и за починалите, защото те, заедно с Исус възкръсват. Великден се празнува три дни и животът тържествува над смъртта. От Великден до Петдесетница хората ще се поздравяват с „Христос Воскресе“.

На Великден имен ден празнуват Велик, Велика, Величко, Величка, Велислав и Велислава.

Екипът на Az-jenata.bg ви честити Възкресение Христово и желае на вас и семействата ви много здраве, щастие, доброта и светлина в сърцата и домовете ви.

Снимка: photl.com

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
3 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 9 години )
Христос Воскресе! Нека бъдем здрави, по-добри и никога да не губим вяра! Честито и на всички, които имат имен ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 9 години )
Здраве и красота
Свободно време