Семейство

Как да помогнем на партньора си в депресия?

Нужни са двама в борбата с депресията

19.04.2014г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: outnow.com

Снимка: outnow.com

Бракът има своите възходи и падения, както всяко нещо в живота. Невъзможно е да няма лоши моменти, спадове и дори депресия от страна на единия партньор, а понякога дори и на двамата. Това е нормална човешка реакция и нормално човешко поведение, срещу което сами трудно можем да се борим. Затова са нужни двама и ако единият от вас има психологически проблем, който го тласка към затваряне в себе си и нежелание да споделя и да комуникира, вие ще трябва да му помогнете!

Депресия

Обикновено депресията се свързва с нежния пол, но се оказва, че много мъже страдат от този психологически проблем. Спусъците, които отключват тези психологически механизми са много. В брачните двойки това може да бъде появата на децата, рязката промяна в отношението на жената към мъжа и обратно, особено при обгрижването на децата.

Добър лек за депресията е комуникацията, проявата на разбиране и най-вече – стремеж заедно да преодолеете трудния депресивен епизод от живота ви.

Общувайте

Нека вашият проблем излезе наяве! Нека се сдобие с име! Не се страхувайте да го назовете и да говорите за него с истинското му название. Само така най-лесно ще го преборите. Намаляването на комуникацията увеличава нивата на стреса, провокирани от чувството за неразбиране от другия. Чрез общуването най-добре ще набележите горещите точки, върху които да работите.

Протегнете ръка

Много лесно човек, изпаднал в депресия започва да се срамува от това какво изпитва, започва да се затваря в себе си и да отказва помощ. Ако не виждате друг изход за излизане от ситуацията, обърнете се към специалист терапевт, който ще ви насочи към най-правилната терапия. Но направете всичко възможно да покажете на човека до себе си, че вие сте до него и сте протегнали ръка. Той само трябва да я поеме.

Упражнения

Упражненията винаги са добро средство за облекчаване на депресията, и не само. Независимо дали ще се разходите със съпруга си в парка след работа или ще отидете заедно във фитнеса, упражненията под всякаква форма помагат срещу стреса. Стресът и депресията се покачват непрекъснато, а много хора се чувстват все по-уморени, за да тренират и загърбват този полезен метод за релакс.

Свързани статии

Избягайте

Ако е възможно организирайте си един уикенд само за вас двамата. Отидете някъде на почивка, спа, ски, разходка в планината или просто на пикник. „Бяганията“ от реалността дори за кратък период от време сближават изключително много, насърчават комуникацията, заради усамотението и намаляват нивата на депресията. Ако ефектът е само временен, значи няма да е зле да зачестите бягствата.

Дайте малко пространство

Почти на всички жени им се случва да досаждат на партньорите си с излишни въпроси, особено когато той е унил и обезверен. Защо си разстроен? Какво ти е? За мен ли е това? Дебела ли изглеждам с тази рокля? Много често с такива въпроси подтикваме партньора си още повече да се затвори в себе си. Това непрестанно досаждане има обратния ефект върху депресията. Трудно е да не задаваме тези въпроси, по-важното е кога да ги задаваме. Добре е да се научим кога и какви въпроси да задаваме, за да запазим личното пространство на партньора си и своето собствено.

Насърчавайте хобито му

Много силен признак, че съпругът или партньорът ви е в депресия е, когато той изгуби желанието си да практикува любимото си хоби. Изгубването на още една любов може да доведе до още по-тежка депресия. Хобитата са начин за справяне с трудности, натовареност и проблеми. Те са метод за бягство от реалността поне за малко. Затова ги насърчавайте колкото се може повече.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Stefka Gencheva ( преди 5 години )
ЗДРАВЕЙТЕ!СЪПРУГЪТ МИ Е В ДЕПРЕСИЯ,КАК ДА МУ ПОМОГНА.МИНАХМЕ ПРЕЗ РАЗЛИЧНИ ЕТАПИ.НО ТОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ГОВОРИ С НИКИЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 2 rate down comment
!!! ( преди 9 години )
s liubov , ama ne izmislena , a jiva , Ne komersialna , a za liubimia , li4no , ot du6a i sarce, na palni oboroti razdavane za liubimia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време