Семейство

Зависимости, за които не подозираме, че имаме!

Така нареченото поведенческо пристрастяване

22.04.2014г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Когато стане дума за зависимости, повечето хора автоматично правят асоциация с вредни вещества, като наркотици, алкохол, тютюнопушене. Но през последните години редица учени доказват, че съществува и така нареченото поведенческо пристрастяване, за което много малко хора си дават сметка, че имат.

Това пристрастяване може да се отнася до определени действия или поведение, които са продиктувани от непреодолим стремеж. Най-често се характеризират с липса на контрол върху действието, в това число натрапчиви мисли и дори обсесивно поведение, което ви кара да правите нещо, само заради натрапчивата мисъл, че ако не го направите – нещо лошо ще се случи.

За някои зависимости се смята, че са социално приемливи, въпреки характеристиката им на пристрастености. В действителност, някои видове зависимости могат дори да останат незабелязани както от близките на човека, така и от самия човек.

Ето кои са най-разпространените зависимости, за които не подозираме, че можем да имаме!

Работа

Работохолизмът неслучайно съществува като термин. Професията може да се превърне в непреодолим порок, който пречи на нормалния личен и социален живот на мнозина. Работохолиците си намират причина да останат до късно в офиса, да работят още и още, да завършат проектите си преди крайния срок.

Някои психолози смятат работохолизмът за вид обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), което споменахме, че се характеризира със задължително извършване на „ритуал“, който успокоява. Някои работохолици дори получават прилив на адреналин, когато имат възможността да вършат работата си! Не е ли лудост?

Интернет

Въпреки, че интернет съществува в продължение на няколко кратки десетилетия, е успял вече да завладее милиони хора по света, като залавя някои от тях в психологически капан. Вманиачеността по мрежата може да се окаже новият наркотик на хилядолетието. Стотици хиляди хора седят непрестанно онлайн и това ги кара да се чувстват добре. Там изграждат свой собствен имагинерен свят, дори завързват приятелства и интимни връзки. Явно комуникацията наистина преминава на друго ниво. Но явно тази мания може да добие сериозни размери.

Хората, пристрастени към нета, са склонни да не се хранят с дни, изгубвайки представа за времето и пространството, сърфирайки из мрежата. Близките на тези хора бързо разбират за проблема, но преодоляването му е трудно, тъй като днес почти целият ни живот е свързан с интернет.

Телевизия

Телевизията е нещо, което приемаме за даденост и малцина се замислят, че тя може да се превърне в зависимост. Много често телевизорът е пуснат като фон на ежедневието ни, свикнали сме той да е там, да звучи, да излъчва и когато го няма помещението се усеща някак празно и безлюдно. Защо това е така?

Специалисти смятат, че телевизията се е превърнала в помощно средство в общуването – по-лесно е програмата или филмът, които гледаме, да станат повод за разговор. Някак телевизията помага да се превъзмогне тишината, която е белег на куцащата комуникация в семейството.

Проучванията показват, че хората се чувстват по-спокойни, когато гледат телевизия, стават по-малко бдителни и отпускат сетивата си. Проблемът е, че се разчита на телевизора да ни помогне да се преборим със стреса, а не самите ние.

Свързани статии

Любов

Тя също може да се превърне в обсесия. Болезнено влюбчиви наричаме тези хора, но надали влагаме този смисъл, за който говорим тук. Тази любовна пристрастеност се изразява в натрапчиво следене на обекта на любовта, всячески стремеж за привличане на вниманието му и готовност да направят абсолютно всичко заради него.

Друг вид любовна пристрастеност е стремежът към възпроизвеждане на първата среща и началото на любовната връзка. Това е обяснимо с хормоните, които се отделят при срещата с любимия в началото на връзката. Тези опияняващи химикали действат като наркотик, от който зависимите не могат да се откажат, което ги тласка към промискуитет.

Негативност

Негативното отношение към всичко и всички може да се превърне в зависимост, съвсем сериозно. Хората, които винаги ви изглеждат навъсени и недоволни, каквото и да се случи, рядко могат да получат удовлетворение, било от успех, било от близък или каквато и да е радостна новина.

Нещо повече, негативните „наркомани“ са склонни да се оплакват от проблема с дни, вместо да се опитат да го решат. Това е много характерен белег на тази социална зависимост. Но какво печелят от постоянното мрънкане? Каква е тяхната наслада? Както повечето зависимости, така и негативността предизвиква мозъчни стимули, които карат зависимия да изпитва удовлетвореност от отрицателната си настройка. Негативните мисли и чувства стимулират и насърчават за още, като по този начин зависимият черпи внимание от околните.

Шопинг

Май няма нужда да обясняваме какво представлява тази мания, на всички ни е известно. Но съществува истинско медицинско обосновано състояние, което се нарича шопинг зависимост. При тази зависимост човек изпитва неистова нужда да отиде да купи нещо ново. Това психическо разстройство подтиква хората да купуват разни предмети, които в повечето случаи не са им нужни. Важна е насладата, която самото купуване им доставя.

Има случаи на хора, направили богата колекция от скъпи часовници, които никога не са носили. В най-тежките случаи се стига до разпродажба на имоти и теглене на големи кредити, само и само да се задоволи нуждата от пазаруване на излишните вещи.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
сръ ( преди 9 години )