Семейство

Да преборим следпразничната умора!

Тя може да се превърне дори в депресия

07.05.2014г. / 10 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

След великденските празници предстоят първомайските и гергьовски почивни дни. Всички знаем колко трудно е да се възстановим след празничното отпускане и да се върнем безболезнено и бездраматично в старият си ритъм на живот и работа. Какво можем да направим, за да преодолеем по-лесно следпразничната депресия, вижте в следващите редове.

Яжте правилно

На първо място в много съвети по различни поводи се посочва правилното хранене. Не е случайно. Храната е основното „гориво“ на човека и когато горивото не е съобразено с нуждите на тялото, целият организъм в съвкупност с психиката страда.

Хапвайте повечко плодове и зеленчуци, така ще направите тялото си щастливо. Започнете да освежавате и разнообразявате диетата си няколко дни преди началото на почивката, ако вече не сте го направили. Наблегнете на пълнозърнестите храни, киселото мляко, свежите салати. Забравете за сладкишите, бисквитките и тестените десерти. Ще се убедите колко помага това срещу изтощението.

Споделяйте за изживяванията си

На мнозина споделянето на нечии отпускарски преживявания може да се струва като хвалба, но емоционалните разкази и спомени за хубавите моменти през почивката помагат по-плавно да преодолеете връщането към сивото ежедневие, като си напомняте за чувствата и преживяванията си.

Връщайте се поне ден-два преди да отидете на работа

Доказано е, че директното връщане в офиса 2 часа, след като сте кацнали на летището или сте пристигнали на гарата, е изключително вредно за психиката. Оставете си време да разопаковате багажа, да се видите с приятели и роднини, да споделите преживяното, да покажете снимки, да вечеряте със семейството – все дейности, които ще ви релаксират и ще ви въведат отново в ежедневните ви задължения и рутини, без да стресирате рязко организма си.

Свързани статии

Наспете се добре

Разбиването на съня е пагубно за организма по начало. Недоспиването след отпускът, когато дни наред сте прекарвали в излежаване и разпускане, може да ви докара големи нива на стрес, дори хронично безсъние. Лягайте си рано, ако не можете да заспите – правете си чай, с половинката ви може да си правите взаимни масажи, прочетете интересна книжка.

Съживете спомените от ваканцията

Разкрасете дома си с всички сувенири, които сте си донесли. Опитайте да си приготвите гозбите, които сте яли по време на пътуването си. Ако няма нужните продукти – импровизирайте! Важното е да създадете настроението, което ви е накарало да се чувствате добре през тези дни.

Планирайте следващото си пътешествие

За да поддържате искрицата, която ви е направила щастливи по време на предишното пътуване, започнете да мислите за следващото. Когато имате забавна и доставяща радост цел всяко препятствие в ежедневието е по-лесно! Представяйте си приключенията си, очаквайте красотите, които ще видите – очакването е забавно!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Добри съвети, ама не е толкова лесно да влезеш в ритъм особено след толкова дълги празници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар