Семейство

Как да защитите брака си от зла свекърва

Не позволявайте да бъдете манипулирани

02.05.2014г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Възможно ли е да имате дълготраен и пълноценен брак въпреки своя свекър и особено свекървата? Да, както като да имате красив двор, дори в него да има плевели! Ако нещата вече толкова излизат извън контрол с вашите „доведени роднини“ по неволя и дори обмисляте развод, продажба на къщата и местене в друг град – изчакайте и пробвайте някои от съветите, които ще ви предложим!

И така, как да предпазите щастливия си брак от разрушителното влияние на свекървата?

Обединете се като двойка

Нищо не прави по-силна свекървата от това родното й дете да заеме нейната страна, за сметка на снахата. Вместо да й позволявате да се намесва във вашите проблеми и да създава нови такива – покажете й, че сте на едно мнение по въпросите, с които тя не е съгласна! Общувайте с половинката си и обсъждайте бъдещите си реакции и становища. Важно е да сте зад гърба на партньора си и той зад вашия.

Излезте от ролята на жертвата

Можете да изберете ролята на жертвата и да се оплаквате постоянно от клюките, забележките и нрава на свекърва си, но можете и да подобрите ситуацията като отстоявате мнението и положението си (без да се карате излишно).

Свързани статии

Дръжте се с вашите сватове като с равни

Важно е как реагирате, когато свекървата прави пренебрежителни коментари за начина, по който възпитавате децата, начина, по който се обличате, по който готвите и т. н. Когато вашата несигурност се замени с увереност ще разберете, че мнението на свекървата не е задължително по-меродавно от вашето и не й дължите чак толкова подробни обяснения за това какво и как правите.

Установете граници и ги отстоявайте

Вместо да таите злоба към вашата свекърва и да премълчавате злобливите й забележки, можете да бъдете честни с нея и да отвърнете културно на нападките й с аргументи. Ако тя е прекалено настоятелна за семейните събирания – кога, къде и как точно да се случват те – изявете вашето мнение твърдо. Ако тя става прекалено настоятелна за модела на възпитание на децата – обяснете й на 4 очи каква е вашата визия за възпитанието и че решението за това как да се случват нещата ви е дадено с природното право да сте майка и никой не бива да го оспорва.

Не позволявайте да бъдете манипулирани

Ако се поддавате на манипулации и машинации бракът ви е обречен. Не допускайте да ви бъде вменено чувство на вина, чрез което да ви въздейства.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
=/= ( преди 9 години )
Свободно време