Семейство

Орторексия – модерното хранително разстройство

Защо модерно?

30.04.2014г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Във века на затлъстяването, когато наднорменото тегло се превърна в заболяване №1 в целия свят, започва все повече да се говори за здравословното и правилно хранене, което за някои стана нещо като мания. Хората започват да се вманиачават по това да изглеждат добре, да са слаби, зачестиха случаите на психически и хранителни разстройства, каквито са анорексията и булимията.

Съществува още един по-нов вид хранително разстройство, провокирано именно от болезнения стремеж към здравословната храна, онази, наричана „био“ и „органична“ в магазините, рекламите, съветите на специалистите и т. н. Този нововъзникващ модел на хранене се нарича орторексия.

Какво е орторексия?

Орторексията най-общо казано може да се нарече хранително и психическо разстройство, при което страдащият вманиачено се фиксира върху това да се храни правилно и най-вече с чисти продукти. Това разстройство набира много голяма популярност изключително в последните години именно заради широко пропагандираните начини на здравословно хранене, полезни и чисти храни като контрапункт на безкрайно вредните бързи закуски, панирани полуфабрикати и изкуствени оцветители, консерванти и подобрители.

За разлика от анорексията, при която болните бдят над количеството приета храна, орторексиците се вглъбяват във вида и произхода на храната. Заболяването взима връх, когато започнат да се изключват цели групи храни, като нечисти и вредни, например млечните продукти, месото, сладкото. Една по една започват да отпадат почти всички групи храни, което води до срив в организма и последващи сериозни състояния и заболявания.

За анорексиците е немислимо да ядат мазнини, например, защото ужасът от това да напълнеят изключва напълно дори мисълта да се докоснат до храна, съдържаща мазнини. При орторексиците няма значение дали ще се хранят с мазнини, въглехидрати или протеини, единствено важно е храната да има доказан произход, да е екологично чиста, произведена в биоферми и най-важното – без добавени подобрители.

Свързани статии

В много случаи се стига до недохранване, причинено от липсата на важни хранителни вещества и нарушаването на метаболитните процеси. В търсенето на перфектната здравословна диета отпадат една по една безкрайно важни за правилното функциониране на организма храни и групи от храни.

Постепенно започва да страда и социалният и личният живот на тези хора, защото дори сготвената храна у дома се подлага на съмнение, заради продуктите и съставките, които съдържа. Пазаруването се превръща в налудничаво четене на етикети, което прави невъзможно купуването на каквито и да е продукти от нормалните магазини. Издирват се биомагазини, които също биват подложени на щателна проверка. Семейните обеди и вечери започват да оредяват, вечерите с приятели навън по ресторанти спират и така целият живот на орторексиците бива засегнат.

Пътят към възстановяването

Орторексията е изключително сериозно хранително нарушение, което може да доведе до тежки умствени и физически последици. Ако имате съмнение, че някой ваш близък страда от това разстройство, трябва бързо да бъдат взети мерки, защото не е маловажно. Хранителните разстройства са опасни за здравето и живота. Най-добрите начини за справяне са изолиране от местата, откъдето болният черпи своята информация за „здравословните практики и храни“, консултации с психолог и подкрепа от цялото семейство.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
пипи ( преди 9 години )
Тази мания се разпространява с бързи темпове ,даже по -бързи от епидемия ! Просто гъмжи от *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
mimi ( преди 9 години )
Как може отговорността на човек към тялото му и здравият разум, да се нарича болест???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
ник ( преди 9 години )
А психическо "разстройство", при което човек има нахалството да иска да диша чист въздух, да пие чиста вода и да живее не-стресова среда има ли ??? А друго такова, при което човек е толкова ненормален, че иска да живее в семейство от 1 мъж и 1 жена и да няма извънбрачни връзки? Все абсурдни и извратени работи, кой ненормалник ще иска такива неща ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар