Семейство

Хапчета за отслабване – за кого са забранени?

И какви са страничните ефекти?

03.05.2014г. / 08 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Стремежът на хората да свалят излишните килограми понякога преминава разумните граници. Само и само да отслабнем сме склонни да се подлагаме на какви ли не диети, изтощаващи тренировки, да поглъщаме хранителни добавки и хапчета за отслабване.

Много хора обаче разчитат само на хапчетата за отслабване да направят магията и да изваят тялото им. Това няма как да стане с магическа пръчка. Прекомерната им употреба може да доведе до сериозни последствия, в които ще се убедите от следващите редове.

Ефикасни ли са хапчетата за отслабване наистина?

Много производители ще се постараят да ви убедят, че като използвате техния продукт, ще се радвате на прекрасен ефект само след 30 дни, например, и то на много ниска цена. И всичко това без диета и упражнения!

Истината е, че според клиничните проучвания, няма хапче, което да действа като мощен „килър“ на излишните килограми. Всички продукти, предлагани на пазара, могат да спомогнат да свалите някое друго килце в допълнение към диетата и упражненията, но в никакъв случай не може да се очаква 100-процентов ефект само от хапчетата!

Освен това, не е препоръчително подобен род хапчета да се пият прекалено дълго. Обикновено периодът е не по-дълъг от 6 месеца. Ако смятате те да се превърнат в начин на живот за вас, който да ви помага в поддържането на фигурата – откажете се! Не е безопасно за здравето!

Странични ефекти на хапчетата за отслабване

Различните хапчета за отслабване се различават по състава си, затова и страничните им ефекти варират.

Тъй като хапчетата за отслабване влияят пряко на работата на червата като помагат за разграждането на мазнините и изчистването на остатъците им в гастроинтестиналния тракт, често срещана странична реакция са стомашно-чревните спазми, газовете и диарията. Тези медикаменти намаляват усвояването на важни витамини и хранителни вещества, затова е препоръчително да се взимат паралелно и мултивитамини.

Свързани статии

Някои съставки потискат апетита като действат директно на нервната система, а това може да доведе до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Тези състояния водят до повишен риск от инфаркт или инсулт.

Други видове съставки влияят върху съня, настроението, умората, либидото.

Кой не трябва да употребява хапчета за отслабване?

Хапчетата за отслабване поначало трябва да бъдат взимани само по предписание на лекар. Самосиндикалното взимане на лекарства крие риск за здравето. По правило само хора, които се считат за затлъстели могат да взимат тези лекарства като подпомагащо средство в борбата с наднорменото тегло. За такива хора се смятат онези, чийто индекс на телесна маса е по-висок от 30.

За останалите се счита, че могат да се справят с излишното тегло с правилен режим на хранене и подходящ набор от физически упражнения, съобразени с индивидуалното им здравословно състояние.

Коментирай