Семейство

Защо е важно домакинските задължения да се разпределят?

На кого се отразява нагърбването с цялата домашна работа?

10.05.2014г. / 16 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вземането на решение относно това как да се разпределят семейните и домакинските задължения е много по-важно, отколкото повечето двойки си мислят. Обикновено сме свикнали да мислим, че отговорностите около почистването и грижата за дома са женска работа. Това съвсем не е така!

Едно американско изследване, проведено от изследователи от Университета в Илинойс, САЩ показва, че жените са много по-щастливи в брака си, ако видят с очите си, че съпрузите им имат желание работата и отговорностите в дома да бъдат разпределени честно и по равно!

Така според проучването, за да има разбирателство в семейството, е необходимо всички задължения относно почистването, домакинската работа, вземането на решения, разпределянето на семейния бюджет, ангажиментите около децата и всичко останало да бъде предварително разпределено.

Част от метода на изследване е двойките да отговарят на устно зададени въпроси. Партньорите отговаряли поотделно, за да бъдат отговорите максимално искрени. Учените открили, че ежедневните задължения като готвене, косене на трева, грижи за децата, изхвърляне на боклука, миене на съдове и разхождане на кучето не са се отразили изобщо върху брачното щастие откъм мъжката страна!

Излиза, че жените са тези, които се вглъбяват в ежедневните подробности и това кой каква роля заема в семейството. Изследването констатира още, че жените, чийто брак е с равно разпределени задължения и отговорности, се чувстват по-щастливи в техните връзки.

Тези резултати показват колко е важно да се говори за задълженията в семейството, колко е важно да се разпределят задачите, за да не се стига до излишни проблеми, предизвикани от на пръв поглед незначителни поводи. Чрез говоренето и достигането до консенсус вие ще бъдете наясно какви са очакванията ви от съвместния живот на най-първично ниво, което ако съумеете да стабилизирате, ще успеете да извисите и общите си духовни ценности, смятат специалистите.

Снимка: Thinkstock

Коментирай