Семейство

Готови ли сте за домашен любимец?

Ще можете ли да съчетавате грижите за децата и животинчето?

17.05.2014г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Трудно е да се устои на влажния поглед на едно малко сладко кученце. Всяко дете иска да си има домашен любимец, да си има верен приятел, който да го обича безпрекословно. Някои родители не са съгласни с взимането на домашен любимец поради редица причини – алергии, паразити, замърсявания и най-различни опасности.

 

Свързани статии

Други родители се впускат стремглаво да угодят на децата и вземат домашен любимец. Това желание е продиктувано не само от личната им любов към животните, но и от желание да възпитат децата в уважение към приятелството на животните.

Но готови ли сте за домашен любимец? Предлагаме да си направите един бърз тест с няколко въпроси, които ще ви помогнат да разберете дали вие и децата ви сте съзрели за такава промяна. Все пак става дума за живо същество!

И така! Ето и въпросите:

  • Детето ви изглежда ли спокойно и щастливо в компанията на животни?
  • Може ли детето ви да бъде нежно и внимателно?
  • Имате ли достатъчно място за дете и домашен любимец?
  • Достатъчно дълго ли сте вкъщи, за да обръщате необходимото внимание на домашния любимец?
  • Вашето дете престанало ли е да слага всичко в устата си?
  • Сигурни ли сте, че детето няма алергии или ако има – дали ще са проблем при наличието на домашен любимец?
  • Могат ли да се справят в един общ дом децата ви и бъдещите любимци и ще ви вбесява ли фактът, че домът ви вече няма да е идеално подреден?
  • Добре ли сте подготвени във финансово отношение за посрещането на нуждите както на децата, така и на животните?

Ако сте отговорили с „НЕ“ на повече от половината въпроси, вероятно трябва да изчакате с вземането на домашен любимец. Хубаво е децата да свикват с обичта към животните от възможно най-ранна детска възраст, но ако съвместният ви живот с децата и животинките няма да е балансиран, тогава проблемите ще помрачат щастието ви и резултатът може да не е сходен с предварителните очаквания.

Снимки: Thinkstock

Коментирай