Семейство

Митове и факти за щастливия брак

Женените хора правят по-малко и по-незадоволителен секс в сравнение с останалите

23.05.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Въпреки все по-остаряващ като институция и традиция, бракът все още съществува! Много двойки избират да се врекат във вярност по традиционния начин, смятайки, че това е една естествена стъпка напред в отношенията им. И защо да не е така?

Бракът е и ще бъде един не само морален, но и законен начин двойките да докажат любовта си един към друг. Но много хора се боят да встъпят в този свещен съюз, водени от редица поверия, митове и страхове. Кои са най-разпространените митове за брака и какви всъщност са фактите?

Мит: Заради високия процент на разводите браковете стават все по-нещастни, заради мисълта за лошия край още от самото начало! В миналото нещата не са стояли така, заради липсата на подобни предразсъдъци.

Факт: Щастието наистина е намаляло в сравнение с браковете отпреди 20-30 години, но определено не е заради мисълта за развода! Според изследователите това се дължи на повишените нива на стрес в работата и липсата на комуникация в семействата.

Мит: Съжителството на семейни начала е досущ като брака, но без излишни документи и подписи!

Факт: Според изследванията, свободното съжителство и бракът нямат еднакви ползи, нито за здравето, нито емоционално, нито за щастието и благополучието. Това се дължи на факта, че двойките без брак са склонни да не се ангажират толкова сериозно, колкото брачните двойки и са по-ориентирани към личния си интерес, отколкото към общия, семейния.

Мит: Женените хора правят по-малко и по-незадоволителен секс в сравнение с останалите.

Факт: Според многобройните изследвания и проучвания от цял свят, както и според мнението на редица брачни консултанти и сексолози, женените двойки правят по-добър и по-задоволителен секс от неженените партньори.

Мит: Жените са изложени на по-голям риск от домашно насилие ако са женени, отколкото ако са свободни. Това е така, защото ако са правно необвързани много по-лесно могат да избягат от проблема.

Факт: Противно на това твърдение, няма никакви гаранции, че необвързаните мъже ще са по-благосклонни към жените. Домашното насилие може да се случи при всички положения, независимо дали отношенията са скрепени с брак или не. Бракът не е задължителна предпоставка за увеличаване на риска от домашно насилие.

Свързани статии

Мит: Двойките, които живеят заедно дълго преди брака, имат по-добър шанс да се опознаят достатъчно добре, да свикнат един с друг и да преценят дали си пасват за по-нататъшното съжителство заедно.

Факт: Всъщност, много изследвания по този въпрос са установили, че такива двойки нямат особено щастлив брак след продължително съжителство. Случва се така, че връзката се изтощава още преди да е започнало същинското вричане и неудовлетвореността от брака настъпва по-рано.

При такива бракове, настъпили като продължение на връзката просто по инерция, а не от истинско желание, шансовете за развод са по-големи.

Мит: Децата обикновено спомагат за скрепяване на отношенията в брака, заради тясното сътрудничество между двамата родители. А това увеличава щастието.

Факт: Идването на първото бебе, в интерес на истината, е колкото щастлив, толкова и стресов момент за един брак и ако не бъде овладян, този момент може да се окаже крайъгълен камък, който да спъне щастливите отношения. Въпреки това, при достатъчно добра комуникация в двойката, този стрес е преодолим. Все пак, децата са най-хубавото нещо, което се случва в брака!

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
До Jija: Това безспорно е вярно, но е и факт, че всички се хващаме на тоя мит в един момент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Един Българин ( преди 9 години )
До Силвия: Ами има неща, които по принцип не са верни (поне за определен тип мъже 4 е определено е много трудно постижимо по обясними /и неизбежни/ причини, описани в друга статия), но в крайна сметка семейството е съвкупност от положителни и отрицателни ефекти. Идеята е балансът да е по-добър в дългосрочен план от къде съвместно къде самотно съжителство :). Освен това има много голямо значение кой колко и как е живял преди да се "бракува" :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 9 години )
Всичко си зависи от двамата - тези неща могат да са и верни, и неверни, само от двойката зависи как ще си го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 5 rate down comment
Jija ( преди 9 години )
Най-големия мит за "щастливия брак" е неговото съществуване :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )
4 rate up comment 3 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
В крайна сметка всеки решава за себе си дали да сключи брак или да живее в съжителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време