Семейство

Навици, които вредят на здравето повече, отколкото му помагат

Кои ежедневни дейности се оказват доста по-вредни в действителност?

02.06.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В името на това да останем здрави и да се предпазим от заобикалящите ни болестотворни микроорганизми сме склонни да правим какво ли не! Понякога обаче нещата, които си мислим, че правим за добро, в действителност се оказват вредни.

Прекомерно използване на дезинфектант за ръце

Постоянно ни се натяква в каква мръсна среда живеем, особено хората в големите градове. Мръсотия навсякъде – в градския транспорт, в офиса, в градините и парковете, да не говорим за местата за обществено ползване, в това число ресторанти, тоалетни, обществени сгради. Списъкът е ужасно дълъг за изброяване, а страховитите мисли, които ни спохождат, помрачават ежедневието и концентрират вниманието ни в това непрекъснато да почистваме ръцете си.

Според последни проучвания, много от антибактериалните гелове за ръце съдържат съставката триклозан, която се оказва неефективна при убиването на бактериите, защото те са резистентни към нея, а освен това е и вредна за кожата. Избягвайте употребата на дезинфектанти с тази съставка. Същото важи и за тоалетните сапуни.

Експериментиране с продукти за кожата

Коя жена не се изкушава да си купува най-новите и „усъвършенствани“ продукти за кожа и коса? Ние жените обичаме да се глезим с добри продукти за разкрасяване, но четем ли достатъчно листовките?

Не само съставките са важни, оказва се според специалисти дерматолози. Рязката и честа смяна на продуктите за кожата оказва по-вредно влияние, отколкото полезно. На кожата са й необходими най-малко 6 до 8 седмици, за да се усети ефектът от употребата на даден продукт, а повечето от нас са склонни да го захвърлят веднага след като се разочароват от него.

Носенето на джапанки

Много разпространено е схващането, че обувките на висок ток са вредни за стъпалото, стойката и скелета. Но според ортопедите носенето на джапанки и ниски сандали е също толкова вредно за тялото и скелета, колкото са и високите токове.

При изцяло равната и ниска отворена обувка, за носещите кости на краката няма никаква опора и това внася допълнителен дискомфорт и стрес за краката. Гръбнакът се натоварва, а това може да се окаже сериозна предпоставка за по-нататъшни проблеми.

Свързани статии

Миете зъбите след всяко хранене

Това е едно много разпространено схващане, което е тотално погрешно! Не само че не е полезно, а е и вредно за зъбите! В следствие на дъвченето и слюноотделянето, в устната кухина се натрупват киселини, необходими за разграждане на храната. Действието на тези киселини трае между 30 и 40 минути, в зависимост от храната, която сме приели.

Тези киселини отслабват защитните сили на емайла на зъбите, а ако в този момент към усложнената картина внесем и четката за зъби – вредата за зъбите е факт! Затова ако държите да миете зъбите си след хранене, гледайте да са минали поне 30 минути!

Пропускате хранене през деня, за да имате повече място за хапване вечерта

Изключително погрешна практика! Така се натрупват депа в организма, които складират мазнини и други хранителни вещества за „черни дни“. Това обърква и забавя метаболизма, а може и да се окажете с няколко килца отгоре.

Пиенето само на бутилирана вода

Заради презумпцията, че чешмяната вода е пълна с какви ли не вредни вещества, много хора избягват употребата й до пълното й изключване. Но наблягането само на минерална вода може да доведе до натрупване на излишни минерали в големи количества, което е не по-малко вредно.

За пример, в много минерални води, някои от които водещи на пазара, има допълнителна минерализация с елемента флуор, който в големи количества е вреден. Затова четете етикетите и стриктно редувайте минералната с изворна вода.

Злоупотреба с хранителни добавки

Само защото някакъв медицински продукт е рекламиран като полезен и нужен за здравето, не означава, че задължително е така! Особено ако става дума за прекомерната му употреба. Много хора решават сами, че имат нужда от някаква добавка, без да се консултират с лекар. А внасянето на допълнително количество от каквито и да било елементи може да се окаже доста по-вредно, отколкото допускаме.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 9 години )
Нямах представа, че човек може да си мие прекалено много зъите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време