Семейство

Как да си помогнем при морска болест?

Кои техники помагат за избягване на прилошаването по време на пътуване?

10.06.2014г. / 17 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Гаденето и симптомите на морска болест са едно от най-неприятните неща, които могат да ви се случат по време на път. Морската болест може да се случи при всички видове транспорт – независимо дали пътувате с кораб, автобус, автомобил, влак или самолет, не сте застраховани от неприятните симптоми, причинени от плавното поклащане.

Обикновено очите, вътрешното ухо (които съдържат течност, която реагира на поклащането), кожата и мускулите изпращат сензорна информация до мозъка за точното положение на тялото в пространството. Заради плавните и постоянно променящи се движения, породени от пътуването, тези сигнали се променят и дават на мозъка противоречива информация.

Вестибуларният апарат включва компенсаторните механизми, които имат за цел да облекчат положението на тялото. Започват симптоми като изпотяване, прималяване, хипервентилация, гадене и повръщане.

Как да се справите с всички тези ужасни симптоми по време на пътуване? Кои са най-добрите начини да преборите морската болест?

Изберете правилното място при пътуване

Ако е възможно избирайте място за пътуване с възможно най-ясна гледка към пътя. Когато правите резервация за самолетен билет, помолете мястото ви да е до пътеката в района на крилото на самолета.

Ако пътувате с влак, кола или автобус, най-препоръчително е да седите във възможно най-предната част на превозното средство. Ако сте в автомобил, седнете на предната седалка до шофьора, ако сте на круиз с кораб – най-подходящо е да пътувате в централната част на кораба.

Избягвайте да стоите прави

Последното нещо, което ви трябва ако страдате от морска болест, е да се блъскате насам-натам, стоейки прави и опитвайки се да запазите равновесие. Вместо това изберете възможно най-добре изправената седалка, която да подпира добре главата ви и седнете на нея.

По време на пътуването гледайте само напред, избягвайте да се въртите. Сведете до минимум движенията на главата. Ако имате проблем с вестибуларната адаптация, трябва да направите всичко възможно мозъкът ви да идентифицира тялото с посоката, в която се движите. В противен случай ще се появят симптомите.

Седете добре изправени на седалката

Въпреки че люлеенето ще ви изкуши да се свлечете надолу на седалката, не го правете. Това ще засили симптомите на неразположение. Така тялото ви ще се почувства в още по-люлееща се лодка.

Свързани статии

Гледайте в далечината

Съсредоточете се върху избрана от вас точка в далечината и гледайте само към нея. Гледането в перспектива позволява на мозъка да компенсира постоянното изместване на тялото в пространството.

Не четете по време на път

Четенето на книга или от електронен четец или таблет е много вредно за хора, страдащи от морска болест, а дори и за такива, които нямат проблеми с това състояние. Съсредоточаването в близки обекти пречи на мозъка да уеднакви сигналите, идващи от очите и от останалите сензорни системи и започва да се обърква.

Яжте по-малко или не яжте изобщо

Ако стомахът ви е препълнен, вероятността да ви прилошее е по-голяма. Не яжте непосредствено преди тръгване. Гледайте да е най-малко час преди това. Яжте лека и суха храна. Избягвайте тежките, мазни храни и силните миризми.

Не пийте алкохол

Изключително забранено е да пиете алкохол преди пътуване, ако страдате от морска болест. Поначало алкохолът обърква нормалните функции на мозъка, забавя неговите реакции и повлиява пространствено-времевата ориентация. Не утежнявайте още повече положението си.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jojo ( преди 9 години )